Οδηγός για τα προνήπια του 2015

Οι μητέρες που έχουν παιδιά γεννημένα το 2015 και πρόκειται να πάνε σε κάποια δομή το σχολικό έτος 2019-2020 ρωτούν...
 

Σημασία έχει το πού μένω ή το πού ψηφίζω;
Αυτό που έχει σημασία είναι η διεύθυνση κατοικίας και κατά συνέπεια ο δήμος στον οποίο ανήκει αυτή. Όχι ο δήμος στον οποίο ψηφίζετε. 

Αν κατοικώ σε δήμο που εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση και στη δίχρονη φοίτηση στο νηπιαγωγείο...

Σε τι δομή πρέπει να πάει το παιδί μου;
Θα πρέπει το 4χρονο παιδί σας να πάει υποχρεωτικά στα προνήπια. Μπορείτε να επιλέξετε είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο νηπιαγωγείο.

 
Αν επιλέξω ιδιωτικό νηπιαγωγείο, σε ποιους δήμους πρέπει να ανήκει;
Το ιδιωτικό νηπιαγωγείο που θα επιλέξετε μπορεί να ανήκει σε οποιονδήποτε δήμο, είτε εντάσσεται είτε όχι στην υποχρεωτική εκπαίδευση και στη δίχρονη φοίτηση στο νηπιαγωγείο.
 
Σε ποιο δημόσιο νηπιαγωγείο μπορώ να πάω το παιδί μου;
Μπορείτε να γράψετε το παιδί σας στο νηπιαγωγείο του δήμου στον οποίο ανήκετε με βάση τη διεύθυνση κατοικίας σας.
 
Στην περίπτωση που οι θέσεις στο δημόσιο νηπιαγωγείο της περιοχής μου δεν επαρκούν, η επιλογή γίνεται με κλήρωση;
Όχι. Από τη στιγμή που ανήκετε σε δήμο που εντάσσεται στην  υποχρεωτική εκπαίδευση και διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, σε περίπτωση που οι θέσεις δεν επαρκούν, θα σας μεταφέρουν στο πλησιέστερο γειτονικό δημόσιο νηπιαγωγείο της περιοχής σας. Το παιδί σας δεν θα μείνει απ'έξω.
 
Μπορώ να κάνω αίτηση για voucher για το έτος 2019-2020;
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η υποχρεωτική εκπαίδευση δεν χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Επομένως, βάση της διεύθυνσης κατοικίας σας και τη διασταύρωση των πληροφοριών από το taxis, δεν θα σας επιτρέψει το σύστημα να προχωρήσετε στην αίτηση, από τη στιγμή που κατοικείτε σε δήμο που εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση και διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο. Εκτός αν η ΕΕΤΑΑ στην προκήρυξη που αναμένουμε ορίσει κάτι διαφορετικό για την τρέχουσα σχολική χρονιά.
 
 
Αν κατοικώ σε δήμο που ΔΕΝ εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση και στη δίχρονη φοίτηση στο νηπιαγωγείο…


Σε τι δομή πρέπει να πάει το παιδί μου;

Το 4χρονο παιδί σας μπορεί να πάει είτε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό είτε σε δημοτικό παιδικό σταθμό είτε σε δημόσιο νηπιαγωγείο.
 
Αν επιλέξω δημοτικό παιδικό σταθμό, πού πρέπει να πάω;
Ο δημοτικός παιδικός σταθμός που θα επιλέξετε πρέπει να ανήκει ή στο δικό σας δήμο (ο οποίος ΔΕΝ εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση) ή σε κάποιον άλλο δήμο που επίσης ΔΕΝ εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση (εφόσον εξυπηρετεί δημότες άλλων δήμων).
 

Αν επιλέξω δημόσιο νηπιαγωγείο, που μπορώ να πάω το παιδί μου;
Μπορείτε να γράψετε το παιδί σας στο νηπιαγωγείο του δήμου στον οποίο ανήκετε με βάση τη διεύθυνση κατοικίας σας.

 

Στην περίπτωση που οι θέσεις στο δημόσιο νηπιαγωγείο της περιοχής μου δεν επαρκούν, η επιλογή γίνεται με κλήρωση;
Από τη στιγμή που ο δήμος στον οποίο ανήκετε ΔΕΝ εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση, προτεραιότητα στην κάλυψη θέσεων έχουν τα νήπια (που είναι υποχρεωτικά). Όσες θέσεις, δεν καλυφθούν από αυτά, τότε μετά από κλήρωση καλύπτονται από τα προνήπια (που ακόμη δεν είναι υποχρεωτικά). Επομένως, μπορεί να μην μπορέσει να δεχτεί το παιδί σας λόγω έλλειψης θέσεων.

 

Αν επιλέξω ιδιωτικό παιδικό σταθμό, πρέπει να είναι απαραίτητα στο δικό μου δήμο;
Ο ιδιωτικός παιδικός σταθμός που θα επιλέξετε πρέπει να ανήκει ή στο δικό σας δήμο (ο οποίος ΔΕΝ εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση) ή σε κάποιον άλλο δήμο που επίσης ΔΕΝ εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

 

Αν πάω σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό που ανήκει σε δήμο ενταγμένο στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα δεχτεί το παιδί μου;
Όχι. Ο ιδιωτικός παιδικός σταθμός που ανήκει σε δήμο ενταγμένο στην υποχρεωτική εκπαίδευση και διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, ΔΕΝ μπορεί να σχηματίσει τμήμα για τα παιδιά που είναι γεννημένα το έτος 2015.

 

Πότε μπορεί να δεχτεί το παιδί μου ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός που εντάσσεται σε δήμο υποχρεωτικής εκπαίδευσης;
ΜΟΝΟ αν λειτουργεί ΚΑΙ ως νηπιαγωγείο, τότε μπορεί να εντάξει το παιδί σας στο τμήμα του νηπιαγωγείου στα προνήπια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσετε τα δίδακτρα που έχει ορίσει το συγκεκριμένο σχολείο. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν ισχύει το voucher στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Εκτός αν η ΕΕΤΑΑ για φέτος ορίσει κάτι διαφορετικό στην προκήρυξη που αναμένουμε.

 
Μπορώ να κάνω αίτηση για voucher;

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από τη στιγμή που κατοικείτε σε δήμο που ΔΕΝ εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση και διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, μπορείτε να κάνετε αίτηση για voucherΌμως, μπορείτε να το αξιοποιήσετε μόνο στην περίπτωση που επιλέξετε είτε ιδιωτικό είτε δημοτικό παιδικό σταθμό που ανήκουν σε δήμο που ΔΕΝ εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Διαφορετικά, αν επιθυμείτε να πάτε το παιδί σας σε δημόσιο νηπιαγωγείο, δεν μπορείτε να κάνετε χρήση του voucher.

Δίαβασε περισσότερα:
 Αιτήσεις ΕΣΠΑ (2018-2019) για παιδικό σταθμό & ΚΔΑΠ ποια η διαδικασία;

Πως μπορώ να ξέρω αν ο δήμος μου εντάσσεται στην δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο;
Παρακάτω θα βρείτε τους δύο πίνακες με τους 298 δήμους που έχουν ενταχθεί συνολικά στην δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι 184 δήμοι που εντάχθηκαν την σχολική χρονιά 2018-2019 προστίθενται στον πίνακα με τους 114 δήμους για την σχολική χρονιά 2019-2020.

 


Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για θέματα που αφορούν την προσχολική εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.