Πώς μπορεί κάποιος να γίνει δάσκαλος Montessori

Είναι μοναδική εμπειρία για ένα δάσκαλο να βρίσκεται μέσα σε μία μοντεσσοριανή τάξη και να παρατηρεί τον τρόπο δράσης των παιδιών, που ελεύθερα επιλέγουν με τι θα ασχοληθούν και για πόση ώρα χωρίς παρεμβολές και διακοπές.

Από την πρώτη στιγμή που άρχισα να διαβάζω για τη μέθοδο της Μαρίας Μοντεσσόρι μου κίνησε το ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Ένα από τα πράγματα που με εντυπωσίασε ήταν η άποψή της για το ρόλο του δασκάλου: "Ο δάσκαλος πρέπει να φυτέψει τον σπόρο και στη συνέχεια να εξαφανιστεί παρατηρώντας και περιμένοντας. " Μαρία Μοντεσσόρι

 

 

Αυτό ήταν που μου έκανε εντύπωση και στην ταινία «Ο Δάσκαλος είναι το Παιδί» που παρακολουθήσαμε πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη. Ένας χώρος με προσβάσιμα για τα παιδιά έπιπλα, τραπεζάκια εργασίας, κουζίνα, βρύση, όπου μπορούσαν να τα κάνουν όλα μόνα τους και ο δάσκαλος είναι ο παρατηρητής.

Είναι απίστευτος ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον που δείχνει το κάθε παιδί όταν είναι ελεύθερο να επιλέξει την εργασία με την οποία θα ασχοληθεί και μάλιστα όταν αυτό μπορεί να το κάνει για όσο διάστημα επιθυμεί χωρίς να το διακόπτει ο δάσκαλος.

Ο δάσκαλος ενός Μοντεσσοριανού σχολείου προσφέρει στους μαθητές ένα περιβάλλον που εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες ανάγκες του αναπτυξιακού σταδίου του κάθε παιδιού και επιτρέπει σε αυτά να ανακαλύψουν ελεύθερα το δικό τους μονοπάτι για να γίνουν ικανά άτομα.

Τελικά, μετά από όλα αυτά που είδα και διάβασα μου δημιουργήθηκε και μία άλλη απορία, που τελικά όπως συνειδητοποίησα δεν ήταν μόνο δική μου.

 

Πώς μπορείς να αποκτήσεις τη πιστοποίηση Μοντεσσόρι

Μπορεί να πάρεις πιστοποίηση από το Montessori Internationale (AMI). Το πτυχίο αυτό αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την αυθεντικότητα, τα υψηλά πρότυπα και την ποιότητά του και εκδίδεται από τον παγκόσμιο ηγέτη στην εκπαίδευση Montessori. Το δίπλωμα AMI ανοίγει, επίσης, την πόρτα σε μια ποικιλία ευκαιριών σταδιοδρομίας μέσα και έξω από την τάξη, όπως ένας σύμβουλος, διαχειριστής, επικεφαλής του σχολείου ή εκπαιδευτικός εκπαιδευτικών.
 

Πού και πότε;

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε όλο τον κόσμο και μπορεί να ακολουθηθεί σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του έτους, ανάλογα με την τοποθεσία του Εκπαιδευτικού Κέντρου. 


Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν πάνω από 80 κέντρα εκπαίδευσης σε πάνω από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο! Στην Ελλάδα υπάρχει το Μοντεσσοριανό Εργαστήριο στην Αθήνα που δίνει τη δυνατότητα σε νηπιαγωγούς να εκπαιδευτούν στη μοντεσσοριανή μέθοδο. 

Τι περιλαμβάνουν τα προγράμματα μαθημάτων και ποιες ηλικίες παιδιών αφορούν;


Τα προγράμματα μαθημάτων περιλαμβάνουν διαλέξεις, σεμινάρια, συνεδρίες ανάγνωσης που καλύπτουν τη φιλοσοφία Montessori, την ανάπτυξη παιδιών και πληροφορίες σχετικά με την παρουσίαση των υλικών Montessori.

Κάθε μάθημα περιλαμβάνει, επίσης, σημαντικά στοιχεία πρακτικής παρατήρησης και διδασκαλίας, εποπτευόμενη πρακτική με τη χρήση διδακτικών υλικών Montessori, κατασκευή υλικού στην τάξη και προετοιμασία μεμονωμένων εγχειριδίων στην τάξη. Τα μαθήματα που προσφέρει η AMI προετοιμάζουν τους ενήλικες να συνεργαστούν με τα παιδιά στα ακόλουθα επίπεδα: 0-3 ετών, 3-6 ετών, 6-12 ετών, 12-18 ετών.

Βοηθοί στη βρεφική ηλικία (0-3 ετών)

Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν διάφορες μορφές. Πραγματοποιούνται μαθήματα που βοηθούν τις μέλλουσες μητέρες και τους συντρόφους τους και γενικά τους φροντιστές  βρεφών, ώστε να μάθουν να παρατηρούν το παιδί, να παρέχουν τις κατάλληλες δραστηριότητες  και έτσι να μπορούν να κατανοήσουν πώς θα δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. 

Διαφορετικό περιβάλλον θα διαμορφωθεί για παιδιά που δεν περπατούν ακόμα, ηλικίας περίπου 2 έως 14 μηνών και άλλο περιβάλλον το οποίο θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της κινητικότητας, της γλώσσας και της ανεξαρτησίας μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο για παιδιά από περίπου 14 μηνών έως 3 ετών.

Το σπίτι των Παιδιών (3-6 ετών)

Τα μαθήματα σε αυτό το επίπεδο οργανώνονται γύρω από δραστηριότητες πρακτικής ζωής που αναπτύσσουν τόσο την ανεξαρτησία όσο και τις κοινωνικές δεξιότητες. Μέσα από το κατάλληλο περιβάλλον τα παιδιά βελτιώνουν την αισθητηριακή αντίληψη, την ανάπτυξη δεξιοτήτων λόγου, γραφής και ανάγνωσης, αναπτύσσουν θεμελιώδεις μαθηματικές έννοιες, κατανοούν τη γεωγραφία, την ιστορία, τη βιολογία, την επιστήμη, τη μουσική και τις τέχνες. Γιατί να γίνεις δάσκαλος (ΑΜΙ);

Ένας δάσκαλος πιστοποίησης Montessori Internationale (AMI):

 • Κατανοεί την ανάπτυξη του παιδιού και λειτουργεί ως οδηγός για να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν τη δική τους φυσική οδό
   
 • Δημιουργεί μια πρακτική, αυτο-ρυθμιζόμενη, συνεργατική και χαρούμενη τάξη
   
 • Πιστεύει στην εκπαίδευση που ανταποκρίνεται στην σωματική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού
   
 • Οδηγεί τα παιδιά να παρακολουθούν με ενθουσιασμό τα ενδιαφέροντά τους αναπτύσσοντας ισχυρές ακαδημαϊκές δεξιότητες, ηγεσία, αυτοπειθαρχία, υπευθυνότητα και ανεξαρτησία
   
 • Συνδέεται με ένα παγκόσμιο δίκτυο σε πολλές χώρες με εκατοντάδες εκπαιδευτές και άλλους δασκάλους

 

Αν δεν έχεις την δυνατότητα να αποκτήσεις την πιστοποίηση πώς μπορείς μόνη σου να μάθεις περισσότερα για τη μέθοδο Μοντεσσόρι

 

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις περισσότερα για τη μέθοδο μοντεσσόρι είναι από την ίδια τη Μοντεσσόρι αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται για ευνόητους λόγους. Η πιστοποίηση θα είναι ένα εφόδιο για εσένα και επίσης μια επένδυση.

 

Αν δεν μπορείς να επενδύσεις τώρα; Τι μπορείς να κάνεις;

 

Με τα βιβλία που έχει γράψει η ίδια η Μαρία Μοντεσσόρι θα μάθεις μόνη σου τις βασικές αρχές της μοντεσσοριανής μεθόδου από την ίδια τη Μαρία Μοντεσσόρι.

 

Τα βιβλία της θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις την φύση των παιδιών και την ανεξάντλητη επιιθυμία τους για ανεξαρτησία και με ποιους τρόπους δεν θα καταπνίγεται από τις παρεμβάσεις των ενηλίκων.

 

 

Μάθε περισσότερα για τα εξαιρετικά αυτά βιβλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Ποια είναι τα βιβλία της Μαρίας Μοντεσσόρι που διαβάζονται μέχρι και σήμερα από γονείς και δασκάλους