Σχολικός εκφοβισμός στο νηπιαγωγείο: πώς να θωρακίσουμε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας

  20/3/2021  |    ψυχολογία παιδιών

Σχολικός εκφοβισμός στο νηπιαγωγείο

Όλοι οι γονείς αναμφισβήτητα γνωρίζουμε ότι το bullying είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αλλά πολλοί ίσως δεν συνειδητοποιούν ότι ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να υπάρχει ήδη και στο νηπιαγωγείο και στον παιδικό σταθμό.

Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να είναι καταστροφικός για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών, ειδικά αν είναι προσχολικής ηλικίας.
 

Είναι πολύ συχνό και λογικό, ως ένα σημείο, το φαινόμενο να θέλουν κάτι και να αντί να το ζητήσουν με λόγια και ηρεμία, να το αρπάξουν ή και να σπρώξουν για να το αποκτήσουν.

Όμως, αυτή η επιθετική συμπεριφορά όταν γίνεται επανειλημμένα και απειλεί τη σωματική ή ψυχολογική ακεραιότητα του άλλου, πλέον θεωρείται εκφοβισμός και bullying.

Όταν προετοιμάζουμε τα παιδιά για την πρώτη μέρα στο σχολείο, συνήθως αυτό που μας απασχολεί είναι η ομαλή προσαρμογή τους στο νέο σχολικό περιβάλλον, ειδικά αν δεν έχουν πάει πιο πριν στον παιδικό σταθμό και θα χρειαστεί για πρώτη φορά να μείνουν μακριά μας για κάποιες ώρες.

Παρ’ όλο, όμως, που ο σχολικός εκφοβισμός συμβαίνει σε μεγαλύτερες σχολικές τάξεις, τόσο οι γονείς μικρών παιδιών όσο και οι παιδαγωγοί πρέπει να είναι ενήμεροι για τα σημάδια εκφοβισμού και πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν εάν ένα παιδί είναι μάρτυρας, θύτης ή θύμα σχολικού εκφοβισμού στο νηπιαγωγείο.


Σχολικός εκφοβισμός στο νηπιαγωγείο: ποια είναι τα σημάδια

Ένα παιδί μπορεί να αρχίσει ξαφνικά να παρουσιάζει περίεργες συμπεριφορές χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι στο σπίτι που να το έχει επηρεάσει, όπως:
 

  • Να δείχνει λυπημένο
  • Να έχει χάσει την όρεξή του
  • Να μη θέλει να πάει στο σχολείο
  • Να παρουσιάζει ξαφνική επιθετικότητα με τα αδέρφια του
  • Να έχει αλλάξει συμπεριφορά
  • Να γυρίζει από το σχολείο με σκισμένα ρούχα ή να έχει χάσει τα πράγματά του
  • Να παραπονιέται για πόνους στο στομάχι
  • Να αρχίσει να βλέπει εφιάλτες
  • Να ξεκινήσει να βρέχεται στον ύπνο του
  • Να παρουσιάσει άγχος αποχωρισμού


Τι κάνουμε αν ένα παιδί έχει πέσει ΘΥΜΑ εκφοβισμού στο νηπιαγωγείο

Αν παρατηρήσετε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού ή αν το ίδιο το παιδί εκφράσει την επιθυμία να σας μιλήσει για κάτι που το στεναχωρεί:

Το ακούμε το προσεκτικά. Καθημερινά θα πρέπει να δείχνουμε ενδιαφέρον για το πώς ήταν η μέρα του στο σχολείο και να κάνουμε ερωτήσεις που η απάντησή τους δεν είναι ένα απλό ναι ή όχι.  Για παράδειγμα "Με ποιον έπαιξες σήμερα;" ή "Ποιο ήταν το λιγότερο αγαπημένο γεγονός σήμερα;"

ΔΕΝ υποβιβάζουμε αυτά που μας λέει. Για παράδειγμα «Έλα δεν πειράζει, δεν έγινε τίποτα». Μπορεί να μην είναι όντως τίποτα ανησυχητικό, αλλά αν γίνεται επανειλημμένα πρέπει να διερευνηθεί.

Παραμένουμε ήρεμοι χωρίς υπερβολικές αντιδράσεις, γιατί μπορεί να το τρομάξουμε και να μη θελήσει άλλη φορά να μας μιλήσει για αυτό

Μιλάμε με τους παιδαγωγούς: Η συνεργασία των γονιών με τους παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας είναι ύψιστης σημασίας, γιατί μέσα από την εμπειρία τους και την επαφή τους με τόσα παιδιά καθημερινά, μπορούν να αναγνωρίσουν σημάδια και να προλάβουν καταστάσεις, όπως επίσης και να συμβουλεύσουν τους γονείς για το χειρισμό μίας τέτοιας κατάστασης.

Τι κάνουμε για να προετοιμάσουμε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, ώστε να ΜΗΝ πέσει ΘΥΜΑ σχολικού εκφοβισμού στο νηπιαγωγείο

Παίζουμε παιχνίδια ρόλων: Ζητάμε από το παιδί να σκεφτεί πώς θα αντιδρούσε εάν συνέβαινε κάτι άσχημο, όπως το να βλέπει κάποιον επανειλημμένα να του μιλάει ή να του φέρεται άσχημα, με τρόπο που να το πληγώνει είτε συναισθηματικά είτε ψυχολογικά.

Διαβάζουμε βιβλία ενσυναίσθησης για παιδιά, που τα βοηθούν μέσα από ιστορίες να μπουν στη θέση του άλλου και να σκεφτούν τι θα έκαναν σε ανάλογη περίπτωση. Έτσι, θα ενισχύσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και θα ωριμάσουν

Προσέχουμε τη δική μας συμπεριφορά: Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι κάποιες καταστάσεις, αντικατοπτρίζουν και τη συμπεριφορά που υιοθετεί το παιδί μιμούμενο εμάς. Αντιμετωπίζουμε τους άλλους με σεβασμό και καλοσύνη; Έχουμεκοροϊδέψει ή σχολιάσει αρνητικά ποτέ κάποιον μπροστά στο παιδί μας;

Ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή του: Κάνουμε το παιδί να πιστέψει στον εαυτό του είτε μέσα από τον τρόπο που αντιδράμε όταν αποτυγχάνει σε κάτι είτε μέσα από βιβλία αυτοπεποίθησης για παιδιά, που δίνουν ερεθίσματα για συζήτηση.

Μιλάμε στο παιδί για το σχολικό εκφοβισμό και το bullying
Ο σχολικός εκφοβισμός έχει δύο όψεις: μπορεί να είναι σωματικός, δηλαδή άσκηση βίας, όπως κλωτσιές, σπρώξιμο, άρπαγμα ή μπορεί να είναι κοινωνικός, δηλαδή αποκλεισμός κάποιου από την παρέα, αρνητικά σχόλια και φάρσες που μειώνουν ένα άτομο και το κάνουν να αισθάνεται άσχημα. Υπάρχουν πολλά χρήσιμα βιβλία για τον σχολικό εκφοβισμό και το bullying που θα το βοηθήσουν να καταλάβει πότε να περιστατικό βίας πρέπει να θεωρείται επικίνδυνο και πρέπει να το πει οπωσδήποτε σε εσάς και στους παιδαγωγούς για να βοηθήσουν το αδύναμο θύμα.


Τι κάνουμε εάν το παιδί μας είναι ο ΘΥΤΗΣ

Εάν συνειδητοποιήσουμε ότι το παιδί είναι ο θύτης και καθημερινά ασκεί bullying, θα πρέπει να του μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και να του εξηγήσουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τον αποκλείουμε από την παρέα μας και να τον κάνουμε να νιώθει μειονεκτικά για αυτό. Αν και μετά από συζήτηση δεν υπάρξει βελτίωση της συμπεριφοράς του παιδιού, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει η συμβουλή ενός ειδικού για να διερευνηθούν τα αίτια της επιθετικότητας.


Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρει: