Επιλογή παιδικού σταθμού: Τι πρέπει να ρωτήσετε

Επιλογή παιδικού σταθμού: Τι πρέπει να ρωτήσετε

Η επιλογή παιδικού σταθμού είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του κάθε γονιού. Είναι από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει μία οικογένεια, καθώς είναι το πρώτο «σχολείο» για ένα μικρό παιδί, που για πρώτη φορά θα βρεθεί σε ένα χώρο μακριά από τους γονείς του.

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε η επίσκεψη στο e-shop μας από συγγενικό πρόσωπο που ήθελε να μάθει πληροφορίες για παιδικούς σταθμούς, καθώς είναι η πρώτη φορά που παίρνει την απόφαση να στείλει το παιδί του. Αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι δεν είχε σκεφτεί να ρωτήσει σχεδόν τα μισά από όσα θα αναλυθούν παρακάτω σε αυτό το άρθρο. Εμείς στο schooling.gr έχουμε μία αρχή την οποία τηρούμε εξ αρχής, εδώ και δύο χρόνια που λειτουργεί η πλατφόρμα μας για την καινοτόμα αναζήτηση παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠμεΑ.

Δεν δίνουμε ποτέ πληροφορίες για ονόματα δομών, δεν σχολιάζουμε, δεν παίρνουμε θέση, αν και μας έχουν ρωτήσει άπειρες φορές.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, όμως, με βάση την εμπειρία μας και από την προσωπική μας επαφή με τους ιδιοκτήτες των δομών που συμμετέχουν στην πλατφόρμα μας, αλλά και της δικής μας προσωπικής εμπειρίας από επίσκεψη σε πάρα πολλούς παιδικούς σταθμούς για τα δικά μας παιδιά, είναι να συγκεντρώσουμε τις πιο βασικές κατά τη γνώμη μας ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς κατά την επίσκεψή τους σε έναν παιδικό σταθμό, ειδικά αν πρόκειται για την πρώτη φορά.

 

Επιλογή παιδικού σταθμού: Τι πρέπει να ρωτήσετε

Όταν φτάνει η ώρα για την αναζήτηση παιδικού σταθμού, αυτό που κάνουμε όλοι οι γονείς, αρχικά, είναι να αναζητούμε στο διαδίκτυο πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε.

Κάθε οικογένεια έχει θέσει κάποια κριτήρια, τα οποία είτε αφορούν τις παροχές που θα παρέχει ο παιδικός σταθμός, είτε τη φιλοσοφία που ακολουθεί, το ωράριο ή τις περιοχές που την εξυπηρετούν ανάλογα με τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Αφού, λοιπόν, κάνετε την αναζήτησή σας για τον παιδικό σταθμό με βάση τα δικά σας κριτήρια, τότε το επόμενο βήμα είναι να τον επισκεφθείτε από κοντά για να αποκτήσετε μία ολοκληρωμένη εικόνα.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό στάδιο.

Τι πρέπει, όμως, να ξέρετε και ποια είναι τα ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον ιδιοκτήτη ενός παιδικού σταθμού;

Υγιεινή και καθαριότητα

Ένα παραπάνω τώρα με όλη την κατάσταση που επικρατεί, μία πολύ σημαντική ερώτηση αφορά την υγιεινή των παιδιών. Προσέχουμε το χώρο του μπάνιου και ρωτάμε για τον τρόπο με τον οποίο διατηρείται η υγιεινή όχι μόνο αυτού, αλλά και των ίδιων των παιδιών.

Ο χώρος θα πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλής για τα μικρά παιδιά που δεν ξέρουν να προφυλαχτούν από τα μικρόβια και φυσικά θα πρέπει να υπάρχει σε εμφανές σημείο ένας μηχανισμός με χαρτί μίας χρήσης για να μπορούν εύκολα να εξυπηρετηθούν μόνα τους και να σκουπίσουν τα χέρια τους μετά το πλύσιμο. Είναι η πιο ασφαλής επιλογή.

Φυσικά, υπάρχει και η εναλλακτική της ατομικής πετσετούλας που θα έχει το κάθε παιδάκι για να τη χρησιμοποιεί, όταν θέλει να σκουπιστεί, την οποία η μητέρα θα πρέπει να αλλάζει καθημερινά για λόγους υγιεινής.

Θέρμανση

Ρωτάμε αν έχει θέρμανση και τι είδους. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τους καλοκαιρινούς μήνες, αν χρησιμοποιείται κλιματιστικό. Υπάρχουν παιδιά που δε μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε χώρο με κλιματιστικό για λόγους υγείας, καθώς η χρήση  του μπορεί να την επιβαρύνει.Αν υπάρχει κλιματιστικό, θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά για λόγους υγιεινής και μη διασποράς των μικροβίων που κυκλοφορούν.

Αίθουσες

Βλέπουμε τις αίθουσες του παιδικού σταθμού, οι οποίες θα πρέπει να είναι διαμορφωμένες με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε όλα να είναι προσβάσιμα από τα μικρά παιδιά. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι  ασφαλείς με καλυμμένες πρίζες και να έχουν παράθυρα για να μπορεί να αερίζεται επαρκώς ο χώρος και να έχουν φυσικό φωτισμό.

Ηλικίες τμημάτων – αριθμός παιδιών

Μία ακόμη σημαντική ερώτηση είναι για τις ηλικίες παιδιών που θα υπάρχουν μέσα στο τμήμα, καθώς και για το μέγιστο αριθμό τους. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε και πόσοι παιδαγωγοί θα υπάρχουν ανά τμήμα.

Παιδαγωγοί και προσωπικό

Ρωτάμε να μάθουμε την ειδικότητα που έχει το πρόσωπο που θα περνάει αρκετές ώρες το παιδί μας μαζί του.

Προετοιμασία μεσημεριανού φαγητού

Το μεσημεριανό γεύμα συνήθως είναι ευθύνη των γονιών, εκτός και αν ο παιδικός σταθμός διαθέτει κουζίνα και το παρέχει ο ίδιος.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να ρωτήσουμε είναι με ποιον τρόπο γίνεται το ζέσταμα του φαγητού που θα έχουμε βάλει στο ταπεράκι του παιδιού μας. Υπάρχει η επιλογή του φούρνου μικροκυμάτων, αλλά και του συμβατικού φούρνου, που είναι και ο πιο υγιεινός. Υπάρχουν μητέρες που δεν επιθυμούν τα μικροκύματα για ευνόητους λόγους. Θα πρέπει, επομένως, να υπάρχει εναλλακτική από τον παιδικό σταθμό για να ικανοποιήσει όλους τους γονείς.

Στη δεύτερη περίπτωση, που ο παιδικός σταθμός παρέχει μεσημεριανό γεύμα, αυτό θα πρέπει να παρασκευάζεται εκεί. Επομένως, θα είναι ζεστό, της ώρας, ανάλογα με το μενού που έχει καθορίσει ο ιδιοκτήτης.

Κάποιοι παιδικοί σταθμοί συμβουλεύονται διατροφολόγους για αυτό το λόγο, ώστε να παρέχουν ένα σωστό, πλήρες και υγιεινό γεύμα για τα μικρά παιδιά.

Χρήση τηλεόρασης και εποπτικών μέσων

Θα πρέπει να ρωτήσουμε αν στον παιδικό σταθμό χρησιμοποιούν οθόνες, καθώς όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχουν στα μικρά παιδιά. Σε περίπτωση που γίνεται χρήση τηλεόρασης ή κάποιου άλλους είδους οθόνης, αυτή θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς λόγους και οπωσδήποτε για μικρή διάρκεια και όχι για λόγους «χαλάρωσης».

Δραστηριότητες

Σημαντική ερώτηση που θα πρέπει να κάνουμε, επίσης, είναι για το είδος των δραστηριοτήτων που θα κάνει το παιδί μας εκεί. Ο παιδικός σταθμός δεν είναι χώρος φύλαξης και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απλά ένας χώρος, ένας σταθμός για να αφήσουμε το παιδί μας. Αν και αυτό υποδηλώνει λανθασμένα και το όνομά του. Για αυτό και ο όρος παιδικός σταθμός πρέπει να αλλάξει.

Ακόμα και αν η επιλογή παιδικού σταθμού είναι επιλογή των γονιών που εργάζονται, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο τι θα κάνει το παιδί εκεί για αρκετές ώρες μακριά τους.

Εξωτερικές δραστηριότητες και αυλή

Σιγουρευόμαστε ότι η αυλή έχει επαρκή χώρο για εξωτερικές δραστηριότητες και ότι είναι ασφαλής με περίφραξη και πάντα με κλειδωμένη πόρτα για να μην βγει έξω κάποιο παιδί, αν διαφύγει της προσοχής.

Επίσης, ρωτάμε αν γίνονται μόνο οργανωμένες δραστηριότητες (εσωτερικές/εξωτερικές) ή αν υπάρχει και ελεύθερο παιχνίδι, που ενισχύει τη δημιουργικότητα των παιδιών, αξία όσο ανεκτίμητη.
 

Προσαρμογή

Είναι πολύ σημαντικό η προσαρμογή να γίνεται με ομαλό τρόπο για το παιδί. Ρωτάμε, λοιπόν, με ποιον τρόπο γίνεται η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό και πώς διαχείριζεται η παιδαγωγός ένα παιδί που δυσκολεύεται να αποχωριστεί τους γονείς τους. Η απότομη απομάκρυνση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού και μπορεί να του δημιουργήσει άρνηση, που ίσως εκδηλωθεί λίγο αργότερα και όχι απαραίτητα στην αρχή.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και κάποιες φορές και λόγω χαρακτήρα, μπορεί να εμφανίσουν μία συμπεριφορά που για εμάς εκείνη τη στιγμή μπορεί να είναι ανεξήγητη, αλλά για αυτά δεν είναι καθόλου…

Άλλα κλείνονται στον εαυτό τους και δεν αντιδρούν δίνοντάς μας την εντύπωση ότι προσαρμόστηκαν και άλλα έχουν έντονα ξεσπάσματα από την αρχή. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία η προσέγγιση του παιδικού σταθμού σχετικά με την προσαρμογή με σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού.

 

Βρες βιβλία για προσαρμογή στον παιδικό σταθμό και το σχολείοΠειθαρχία και τιμωρία

Ποια είναι η άποψη του παιδικού σταθμού, όταν γίνεται κάτι που δεν είναι σωστό; Υπάρχει η τιμωρία και η γωνιά της σκέψης; Ή η συζήτηση και η κατανόηση ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο και την ηλικία του κάθε παιδιού; Βεβαιωθείτε ότι συμφωνείτε με την τακτική που ακολουθεί ο παιδικός σταθμός.

Όσο μικρό και αν είναι ένα παιδί, όταν του μιλάμε και του εξηγούμε κάποια πράγματα, τότε μαθαίνει και εκείνο να υιοθετεί τη σωστή συμπεριφορά. Ακόμα και αν νομίζουμε ότι εκείνη τη στιγμή δεν μας ακούει ή δε μας δίνει σημασία. Όλα καταγράφονται από το μυαλουδάκι του και την κατάλληλη στιγμή, όταν αυτό θα είναι έτοιμο, θα μας εκπλήξει με τη συμπεριφορά του.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καλύτεροι παιδικοί σταθμοί δεν υπάρχουν. Η επιλογή μας θα πρέπει να βασίζεται στα κριτήρια που εμείς έχουμε θέσει και όχι στις γνώμες τρίτων.

Για αυτό το λόγο η επιλογή παιδικού σταθμού γίνεται μόνο όταν έχουμε κάνει την επίσκεψή μας στο χώρο, έχουμε μιλήσει με τις παιδαγωγούς και έχουμε σιγουρευτεί ότι η φιλοσοφία τους συμβαδίζει με τη δικιά μας. Η προσχολική αγωγή έχει τεράστια σημασία.

Καλή σχολική χρονιά!

 

Σχετικό περιεχόμενο

 

Βιβλία για την πρώτη μέρα στο σχολείο

 

Βιβλία για την εκπαίδευση τουαλέτας