Ένας καινούριος πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Forest School Εύοσμος

Ένας καινούριος πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός λειτουργεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη και βασίζεται στην πασίγνωστη μέθοδο Μοντεσσόρι. Πραγματικά ήταν κάτι που έλειπε από τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος βρεφονηπιακός σταθμός που χρησιμοποιεί τη μοντεσσοριανή μέθοδο στην πιο ανεπτυγμένη περιοχή των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, τον Εύοσμο! Το Forest School!


Με μεγάλη μας χαρά γνωρίσαμε την υπεύθυνη και ιδιοκτήτρια του ολοκαίνουριου βρεφονηπιακού σταθμού Forest School, κ. Νίκη Γαβριηλίδου, που μας παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη εξηγώντας πώς αποφάσισε να κάνει αυτό το διαφορετικό και καινοτόμο (για τα δεδομένα της περιοχής) βήμα και με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσει τις γνώσεις της για τη μέθοδο μοντεσσόρι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Κυρία Γαβριηλίδου, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επιτέλους στην περιοχή μας, λειτουργεί ένα κέντρο προσχολικής αγωγής βασισμένο στην πασίγνωστη μέθοδο Μοντεσσόρι.

Μιλήστε μας λίγο για εσάς και τις σπουδές που έχετε κάνει πάνω στην προσχολική αγωγή.

Καταρχάς είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω σε μια πλατφόρμα σαν τη δικιά σας , που βοηθά γονείς, σχολεία και παιδαγωγούς σε διάφορα  θέματα που αφορούν την σχολική, προσχολική ηλικία και συγχαρητήρια για τo blog, που εμπλουτίζεται  συνεχώς με πολύ ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά θέματα .

Έχω αποφοιτήσει από  το τμήμα προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνέχισα την εξειδίκευσή μου στην διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων, παράλληλα έχω πιστοποιηθεί ως εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών ενηλίκων από το βιοτεχνικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Για μένα ως πτυχιούχος παιδαγωγός προσχολικής εκπαίδευσης είναι απαραίτητη η συνεχής κατάρτιση μας σε θέματα που αφορούν το αντικείμενο μας , γι’ αυτό μέλημά μου ως νηπιαγωγός είναι, να εμπλουτίζω συνεχώς τις γνώσεις μου με επιμορφωτικά σεμινάρια. Ασχολούμαι με τον χώρο της προσχολικής αγωγής τα τελευταία 8 χρόνια και έχω παρακολουθήσει ποικίλα πιστοποιημένα σεμινάρια που αφορούν το παιδί όπως : «Βασική διαχείριση Επειγόντων Περιστατικών σε παιδιά και Βρέφη» από το Ευρωπαϊκό κολλέγιο Αθλητιάτρων, «Χρήση Παιδαγωγικού υλικού σε παιδιά με αυτισμό & ΔΕΠΥ» και άλλα!

 Γιατί ονομάστηκε Forest School;

Η ιδέα και η μελέτη για την υλοποίηση του σταθμού μας, ξεκίνησε πριν 4 χρόνια αφορμώμενη από την εκπαιδευτική περιβαλλοντική ομάδα «kids and nature» -«nature angels» που είμαι υπεύθυνη συντονίστρια σε συνεργασία με τον περιβαλλοντολόγο κύριο Κώστα Βερβερίδη, την αγάπη μου για τα παιδιά, για την φύση και τον «οικολογικό τρόπο ζωής». Όπως είχε πει και ο J. Rousseau,(ο κύριος εκπρόσωπος της αγωγής που εναρμονίζεται με τους νομούς της φύσης) «πρέπει να φέρουμε τα παιδιά μας στη φύση και να τα αφήσουμε εκεί ελεύθερα να διαβάσουν από μόνα τους το ανοιχτό βιβλίο της», τα παιδιά έχουν πολλά να διδαχτούν από το βιβλίο αυτό. Στο σχολείο μας,  δίνουμε έμφαση σε δραστηριότητες που σκοπό έχουν να ενισχύσουν τη σωματική αλλά και τη ψυχική  υγεία των παιδιών, όπως επίσης και να εξοικειωθούν με το φυσικό περιβάλλον και να αγαπήσουν τη φύση.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι ένα μέσο για να καταφέρουμε να αναπτύξουν τα παιδιά μας περιβαλλοντική συνείδηση, λειτουργεί ως βασικό μέσο για την οικοδόμηση του νέου περιβαλλοντικού ήθους, οδηγώντας παράλληλα στη διαμόρφωση καινούργιων αξιών , στάσεων και συμπεριφορών στα άτομα και στις κοινωνικές ομάδες. Γι’ αυτό κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιούμε εξορμήσεις στο καταπράσινο αγρόκτημα μας  ή αλλιώς στον "μικρό μας παράδεισο"  που βρίσκεται 20 λεπτά από το σχολείο μας και περικλείεται από πολλά είδη φυτών και δέντρων όπως κερασιές, βυσσινιές, φλαμουριές ,αχλαδιές, βερικοκιές, πλατάνια, λεύκες, τριανταφυλλιές, βελανιδιές, αρωματικά φυτά, περιβόλι με οπωρολαχανικά κ.ά.Τα παιδιά στο κτήμα μας έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στη φύση, να την ανακαλύψουν, να την εξερευνήσουν και να παίξουν με την ψυχή τους, πάντα κάτω από την επίβλεψη και φροντίδα του καταρτισμένου μας προσωπικού. 

Γιατί επιλέξατε τον Εύοσμο;

Ο Εύοσμος είναι μία περιοχή με πάρα πολλούς νέους γονείς και παιδιά. Ερχόμαστε για να καλύψουμε ένα κενό σε θέσεις για βρέφη, που είναι πλέον περιζήτητες. Έτσι, ακόμα περισσότερα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προσχολική αγωγή και αυτού του είδους τη φιλοσοφία και εκπαίδευση, που πρεσβεύει το σχολείο μας!

Από ποια ηλικία μπορούν να έρθουν σε εσάς τα παιδάκια;

Ο βρεφικός μας σταθμός απευθύνεται σε παιδιά από 12 μηνών έως και 2,5 ετών, ενώ ο παιδικός μας σταθμός απευθύνεται σε νήπια από 2,5 ετών έως και την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Το κάθε παιδί στο σχολείο μας αντιμετωπίζεται ως μοναδική προσωπικότητα και  λαμβάνει την ύψιστη φροντίδα και διαπαιδαγώγηση από το έμπειρο προσωπικό μας! Επίσης ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που θα ήθελα να αναφέρω είναι τμήματα μας είναι ολιγομελή για την καλύτερη δυνατή φροντίδα και διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας!


 

Πώς θα χειριστείτε την προσαρμογή των παιδιών στην αρχή της σχολικής χρονιάς;

Η προσαρμογή των παιδιών γίνεται ομαλά και σταδιακά και πάντα σε συνεννόηση με τους γονείς. Μας ενδιαφέρει η ψυχική ηρεμία των παιδιών και βοηθάμε ακόμα και τους ίδιους τους γονείς, που πολλές φορές μπορεί να μεταδίδουν το δικό τους άγχος στο παιδί. Στόχος είναι το κάθε παιδί να αγαπήσει το σχολείο και ένα έχει μία από τις καλύτερες και πιο ευχάριστες εμπειρίες, γιατί αυτό θα καθορίσει και την μετέπειτα πορεία του στο χώρο της εκπαίδευσης.


Ποια είναι η φιλοσοφία σας;


Χρησιμοποιούμε ένα από τα πιο κορυφαία εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως: το Μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης. Η βάση του Μοντεσσοριανού συστήματος είναι η βαθιά εμπιστοσύνη στο παιδί και ο απεριόριστος σεβασμός στις ικανότητές του να αναπτυχθεί από μόνο του. Μότο της μεθόδου αποτελεί το «βοήθησέ με να το κάνω μόνος μου» και γι’ αυτό η αγωγή του παιδιού πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να σέβεται την ανάγκη του για προσωπική ελευθερία, τον ατομικό του ρυθμό και τα ενδιαφέροντά του.

Στο forest school εργαζόμαστε καθημερινά, για να προωθήσουμε το σεβασμό μεταξύ των παιδιών, αλλά και το σεβασμό τους για το περιβάλλον. Ενθαρρύνουμε τις υπαίθριες δραστηριότητες και την περιέργεια στον έξω κόσμο. Έχουμε ημέρες φύσης και εκδρομών σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, που δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να παίξουν και να αναπτύξουν την αγάπη τους και το σεβασμό για τη φύση. Προσφέρουμε στα παιδιά ένα περιβάλλον που εμπνέει την ευχαρίστηση και την περιέργεια να αναπτυχθούν.


Τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιλέξετε τη μοντεσσοριανή μέθοδο και όχι τον συμβατικό τρόπο μάθησης;

Η Μοντεσσοριανή μέθοδος και ο τρόπος που διδάσκει τα παιδιά μου είχε κάνει εντύπωση από το Πανεπιστήμιο, γι’αυτό και αποφάσισα να εμβαθύνω τις γνώσεις μου πάνω στην συγκεκριμένη μέθοδο αρχικά διαβάζοντας όλα τα βιβλία της Μαρίας Μοντεσσόρι και έπειτα παρακολουθώντας κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με την Μοντεσσοριανή παιδαγωγική μέθοδο.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Μαρία Μοντεσσόρι με τη νέα προσέγγιση της σε παιδαγωγικά θέματα προκάλεσε αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά ακόμα και σήμερα η προσέγγιση της είναι επαναστατική και εμπνέει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Στην πραγματικότητα ο καθένας από εμάς πρέπει να αλλάξει τον εαυτό του –αν όντως επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας με τον σωστό τρόπο ,συγκεκριμένα όπως αναφέρεται και στα βιβλία της, η μεγαλοφυΐα της Μοντεσσόρι, ήταν αυτή που όχι μόνο ανακάλυψε τα χαρακτηριστικά κάθε ξεχωριστού σταδίου της ανθρώπινης ανάπτυξης, αλλά και αναγνώρισε τις ιδιαίτερες εσωτερικές δυνάμεις που διαθέτει κάθε ανθρώπινο ον προκειμένου να εκπληρώσει την προσωπική του αυτό-διαμόρφωση.

Γενικά στο σπίτι των παιδιών όπως χαρακτήριζε η Μοντεσσόρι τα Μοντεσσοριανά σχολεία,τα παιδιά δεν αντιμετωπίζονται όπως στα υπόλοιπα σχολεία με τον συμβατικό τρόπο μάθησης ,όπου αξιολογούν τη διδασκαλία με βάση το αν κατανοούν το μάθημα και αν είναι πειθαρχημένα. Αντίθετα πρέπει να μάθουμε ως παιδαγωγοί να κάνουμε κάτι πιο σημαντικό και πιο ουσιαστικό από την πρώτη στιγμή: Πώς να σεβόμαστε το παιδί.

Μετά από μελέτες και παρατήρηση πολλών ετών ανακαλύφθηκε, ότι τα παιδιά μαθαίνουν με φυσικό τρόπο μέσα από τη δραστηριότητα και ο χαρακτήρας διαμορφώνεται μέσα από την ελευθερία, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται το κατάλληλο μοντεσσοριανό υλικό για να ανταποκριθεί σε αυτήν την ανάγκη!Ποια είναι τα οφέλη για τα παιδιά από τη μέθοδο Μοντεσσόρι;

Τα παιδιά μέσω αυτής της μεθόδου μαθαίνουν με φυσικό και ευχάριστο τρόπο, αγγίζοντας και μετακινώντας στερεά αντικείμενα κι όχι προσπαθώντας να απομνημονεύσουν κανόνες. Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι, ότι κυρίαρχο ρόλο στην τάξη έχει το παιδί, το οποίο μαθαίνει να αυτοπειθαρχεί και να σέβεται τους συμμαθητές του, την οικογένεια  και το κοινωνικό σύνολο.

Στο πλαίσιο της μεθόδου περιλαμβάνονται δραστηριότητες της πρακτικής ζωής όπως φροντίδα ζώων και φυτών, δραστηριότητες ευγένειας, συζητήσεις κτλ. Το υλικό πνευματικής ανάπτυξης Μοντεσσόρι που χρησιμοποιείτε, στοχεύει στην κινητική, αισθητηριακή, μαθηματική, κοινωνική και στη γλωσσική εκπαίδευση του παιδιού. Στόχος μας είναι μέσω της μεθόδου , κάθε παιδί να αναπτύξει το μυαλό και τον χαρακτήρα του όπως και την ιδιαίτερη προσωπικότητά του , δίνοντας του τη δυνατότητα να  το κάνει μόνο του με τον δικό του τρόπο.


Ποιο είναι το περιβάλλον μάθησης που θα αντικρίσουν τα τυχερά παιδιά, που θα έρθουν στο Forest School. Τι δραστηριότητες θα κάνουν;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, περιλαμβάνονται δραστηριότητες της πρακτικής ζωής, όπως φροντίδα ζώων και φυτών, δραστηριότητες ευγένειας, συζητήσεις κ.ά.

Παράλληλα, στον παιδικό μας σταθμό, στόχος είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, τα νήπια μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να αποκτούν την αυτονομία τους, γι’ αυτό και πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες που αντιστοιχούν στον ανάλογο τομέα μάθησης.

ΝΟΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ : Μελέτη περιβάλλοντος, μητρική γλώσσα, εργαστήρι φυσικών επιστημών

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: προγραφή-γραφή, προανάγνωση, προμαθηματικά-Αρίθμηση

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Αξίες, παιδική λογοτεχνία, κανόνες συμπεριφοράς, εθνικές-Θρησκευτικές γιορτές, παραμύθι.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Θεατρικό παιχνίδι, παιδικό τραγούδι, εικαστικά, ελεύθερο σχέδιο, κουκλοθέατρο, μουσειακή εκπαίδευση.

ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Ρυθμική αγωγή, φυσική αγωγήΕκτός από τις παιδαγωγικές δραστηριότητες, ποιες άλλες παροχές προσφέρετε;


Εκτός από τις παιδαγωγικές μας δραστηριότητες,  προσφέρουμε ποικίλες παροχές όπως:


Συνεχή παρακολούθηση από Παιδίατρο, Λογοθεραπευτή & Παιδοψυχολόγο, οδοντίατρο, λογοθεραπευτικές αξιολογήσεις μέσα από εξειδικευμένα tests, ασφαλιστική κάλυψη παιδιών (Στα παιδιά που εγγράφονται στον παιδικό σταθμό παρέχεται ασφάλιση αστικής ευθύνης).

Παρέχουμε πρωινό γεύμα, η μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο διεξάγεται με ασφάλεια μέσω του ιδιωτικού σχολικού μας, ενώ τα παιδιά συνοδεύονται πάντοτε από καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό

Εκδρομές-εξορμήσεις σε διάφορα εκπαιδευτικά μέρη και στο αγρόκτημα μας

Τακτική ενημέρωση γονέων& κηδεμόνων, ομάδες γονέων, συναντήσεις με παιδοψυχολόγο (σχολή γονέων)

Διοργάνωση σχολικών εορτών, αυλή με χλοοτάπητα για ασφαλές παιχνίδι και δραστηριότητες των παιδιών

Εβδομαδιαία Club: φυσικής αγωγής, μαγειρικής-φυσικής-Περιβαλλοντικής αγωγής, μουσικής-μουσικοκινητικής και θεατρικής αγωγής, αγγλικών

Μία φορά την εβδομάδα κάνουμε δραστηριότητες στα αγγλικά με τη μορφή παιχνιδιού και έτσι τα παιδιά εξοικειώνονται με την αγγλική γλώσσα με τρόπο βιωματικό.

Πείτε μας λίγα λόγια για τις εγκαταστάσεις του βρεφονηπιακού σταθμού και τον τρόπο που έχετε διαμορφώσει τους χώρους.

Είμαστε ένας καινούργιος πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός, όλοι οι χώροι μας πληρούν όλες τις νέες απαραίτητες προϋποθέσεις και προδιαγραφές, που έχει ορίσει το κράτος για τους παιδικούς σταθμούς. Όλοι οι χώροι μας έχουν δημιουργηθεί και διαμορφωθεί από μια ομάδα μηχανικών για την καλύτερη δυνατή και ομαλή λειτουργία του σχολείου μας και εξυπηρέτηση των παιδιών. Οι αίθουσες μας έχουν θέμα το περιβάλλον, είναι σχεδιασμένες από εξειδικευμένο αρχιτέκτονα για να είναι απόλυτα λειτουργικές για την εκάστοτε ηλικία. Όλα τα έπιπλα είναι στο ύψος των παιδιών για να μπορούν μόνα τους να πάρουν αυτό που χρειάζονται είτε είναι βιβλίο από τη βιβλιοθήκη της τάξης είτε είναι κάποιο ξύλινο παιχνίδι.


Με ποια κριτήρια έχετε επιλέξει το προσωπικό και τους συνεργάτες σας;


Όλοι οι συνεργάτες μας είναι έμπειροι πτυχιούχοι βρεφονηπιοκόμοι, νηπιαγωγοί και παιδαγωγοί , με πολλή αγάπη προς τα παιδιά. Ένα επιπλέον βασικό κριτήριο για το σχολείο μας είναι όλοι μας οι συνεργάτες να έχουν την απαραίτητη πιστοποίηση πρώτων βοηθειών για παιδιά και βρέφη από αναγνωρισμένους επίσημους φορείς. 

Οι γονείς είναι θετικοί στο «διαφορετικό» που βρίσκουν σε εσάς ή είναι διστακτικοί;

Οι γονείς το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά θετικοί στο διαφορετικό, ψάχνουν και αναζητούν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Στο forest school , συνεργαζόμαστε και επικοινωνούμε τακτικά με κάθε γονέα για να εξασφαλίσουμε ότι θα επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το παιδί.

Κάθε παιδί που έρχεται από την πόρτα μας αντιμετωπίζεται ως μοναδικό και αυτό σημαίνει ότι κάθε παιδί μπορεί να αφήσει την προσωπικότητά του να λάμψει και να του επιτραπεί να αναπτυχθεί με το δικό του ρυθμό. Για τους γονείς, το πιο σημαντικό είναι να μπορούν να αφήνουν το παιδί ή τα παιδιά τους  στον παιδικό σταθμό, με την ηρεμία ότι το παιδί , θα δεχθεί την κατάλληλη και σωστή παροχή φροντίδας. Να είστε σίγουροι πως στο forest school το πετυχαίνουμε αυτό λόγω της εμπειρίας μας στον χώρο της εκπαίδευσης, της σωστής οργάνωσης  και της σκληρής δουλειάς.   "Ο στόχος είναι το σύνθημά μας και ο ουρανός είναι το όριο!

Σε όσους από εσάς δεν γνωρίζουμε ακόμα, αξίζει τον κόπο, να μάθετε περισσότερα για μας από κοντά και να γίνετε μέλος της όμορφης ομάδας μας!"Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή του Forest School στην καινοτόμα πλατφόρμα μας, www.schooling.gr.  Ευχόμαστε πάντα να δίνετε στα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους και να υπενθυμίζετε και σε εμάς τους γονείς να τις σεβόμαστε.


Το Forest School δεν καλύπτει απλά το κενό που υπάρχει λόγω έλλειψης θέσεων για βρέφη και νήπια έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά ανοίγει το δρόμο προς την ανακάλυψη της προσωπικότητας του παιδιού εφαρμόζοντας τη μέθοδο της Μαρίας Μοντεσσόρι, που έχει γράψει ιστορία στην προσχολική αγωγή.


Τηλέφωνο επικοινωνίας με το Forest School: 2313099027 - 6975649593, Λέσβου 14 (Εύοσμος, άνωθεν περιφερειακού)