Ποια είναι τα βιβλία της Μαρίας Μοντεσσόρι που διαβάζονται μέχρι και σήμερα από γονείς και δασκάλους

  22/6/2020  |    Μοντεσσόρι

Τα βιβλία της Μαρίας Μοντεσσόρι

Η Μαρία Μοντεσσόρι συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο λαμπρούς και πηγαίους στοχαστές των δύο τελευταίων αιώνων. Ιταλίδα εκπαιδευτικός και γιατρός, δούλευε παράλληλα και στους τομείς της ψυχιατρικής, της υγιεινής, της παιδαγωγικής και της ανθρωπολογίας.

Όταν το 1907 η Μαρία Μοντεσσόρι άνοιξε το Casa dei Bambini (Το σπίτι των παιδιών) με στόχο να εκπαιδεύσει τα παιδιά άπορων οικογενειών ηλικίας έως 6 ετών σε μία φτωχογειτονιά της Ρώμης, ποτέ δεν περίμενε ότι αυτό θα την οδηγούσε στην ανάπτυξη της δικής της παιδαγωγικής μεθόδου, της μεθόδου Μοντεσσόρι, όπως είναι γνωστή σήμερα.

Βλέποντας, λοιπόν, τα αποτελέσματα που είχε η μέθοδός της στην ανάπτυξη των παιδιών, αποφάσισε να καταγράψει το σκεπτικό της και τις βασικές αρχές της στα βιβλία της, που έχουν ανεκτίμητη αξία μέχρι και σήμερα.

Η ανεκτίμητη διαχρονική αξία των βιβλίων της Μαρίας Μοντεσσόρι

Η Μοντεσσόρι έφτασε σε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις όλων των αιώνων. Στην ανακάλυψη της προσωπικότητας του παιδιού. Η μέθοδός της μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στην τάξη από τους δασκάλους, αλλά και στο σπίτι από τους γονείς.

Θέλησε, λοιπόν, να μεταβιβάσει στις επόμενες γενιές όλη τη φιλοσοφία γύρω από τη μέθοδό της και να δείξει σε δασκάλους και γονείς ότι ο τρόπος που αντιδρούμε εμείς οι ενήλικες επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό τις δυνατότητες και την ανεξαρτησία των παιδιών. Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συμπεριφορά τους και μόνο αν εμείς οι ενήλικες αλλάξουμε τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά, τότε θα κατανοήσουμε τον κόσμο των παιδιών και την ψυχολογία τους, αλλά και θα ερμηνεύσουμε καλύτερα όλες τους τις αντιδράσεις ανάλογα με την ηλικία και το αναπτυξιακό τους στάδιο.

Για αυτό το λόγο τα βιβλία που έγραψε η Μαρία Μοντεσσόρι διαβάζονται μέχρι και σήμερα και δε βοηθούν μόνο τους δασκάλους, αλλά πολύ περισσότερο και τους ίδιους τους γονείς. Και αυτό είναι που κάνει την αξία τους ανεκτίμητη.

Ποια είναι τα βιβλία της Μαρίας Μοντεσσόρι που διαβάζονται μέχρι και σήμερα από γονείς και δασκάλους

"Παιδαγωγικό Μανιφέστο"

Το βιβλίο της Μαρίας Μοντεσσόρι «Παιδαγωγικό Μανιφέστο» έχει ως θέμα του την παιδεία και την ειρήνη. Εξηγεί ότι οι ενήλικες βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο με τα παιδιά, γιατί τα βλέπουν σαν εξαρτώμενα μέλη και όχι σαν ανεξάρτητες προσωπικότητες. Και όλο αυτό δημιουργεί εντάσεις, έναν διαρκή πόλεμο και όχι την ειρήνη που είναι απαραίτητη για να ανθίσει ένα παιδί.  Στο βιβλίο αυτό τονίζεται πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση για να υπάρχει αυτή η ειρήνη και περιέχονται διαλέξεις της Μαρίας Μοντεσσόρι σε διεθνή σεμινάρια.


"Να χτίσουμε τον κόσμο που ταιριάζει στο παιδί"

Στο βιβλίο αυτό η Μοντεσσόρι παρουσιάζει συνοπτικά τις βασικές αρχές του εκπαιδευτικού της συστήματος που βασίζεται στην μη επέμβαση των μεγάλων και στην αξία που αποκτά η μάθηση, όταν γίνεται αυθόρμητα από το παιδί.

Μέσα στο βιβλίο μπορεί να διακρίνει κανείς κάποιες προφητικές ιδέες της ώριμης ζωής της που σήμερα εφαρμόζονται στον κλάδο της παιδαγωγικής και της παιδιατρικής."Η ανακάλυψη του παιδιού"

Σε αυτό το βιβλίο η Μαρία Μοντεσσόρι περιγράφει τη φύση του παιδιού και εξηγεί τη μέθοδό της. Με ποιον τρόπο θα ανακαλύψουμε και θα ενεργοποιήσουμε τις εσωτερικές ανάγκες και παρορμήσεις ενός παιδιού για μάθηση. Στόχος δεν είναι η προετοιμασία για το σχολείο, αλλά για την ίδια τη ζωή.

Άλλωστε όπως είπε η ίδια: «Ας μη μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σύμφωνα με τον κόσμο γύρω τους, γιατί αυτός θα έχει αλλάξει, όταν θα έχουν ήδη μεγαλώσει. Ας ενισχύσουμε την προσαρμοστικότητα των παιδιών μας.»

Περιγράφει πώς πρέπει να κάνει ο/η δάσκαλος/-α το μάθημα, ποια τεχνική να χρησιμοποιεί, πώς γίνεται η κινητική εκπαίδευση και η εκπαίδευση στη φύση. Αναλύει το μηχανισμό της γραφής και της ανάγνωσης, την εισαγωγή των μαθηματικών πράξεων και αναφέρεται και στο σχέδιο και τις εικαστικές τέχνες στη μάθηση. Επίσης, εξηγεί πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδός της στο σπίτι χωρίς την παρέμβαση από ενήλικες.

Χρήσιμο εργαλείο για γονείς και δασκάλους που πιστεύουν στη μέθοδο Μοντεσσόρι."Τι πρέπει να ξέρετε για το παιδί σας"

Ένα βιβλίο στο οποίο η Μαρία Μοντεσσόρι εξηγεί πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να ανακαλύψει τον εαυτό του, ποια είναι τα στάδια της ανάπτυξής του και το κλειδί για την πνευματική του υγεία. Αντί οι γονείς και οι δάσκαλοι να προσφέρουν στο παιδί το δικό τους κόσμο ,είναι καλύτερα να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τον κόσμο και τις δυνατότητες του παιδιού. Μόνο τότε το παιδί θα γίνει αυτόνομο και ανεξάρτητο, ένας ελεύθερος πολίτης που θα οδηγήσει την κοινωνία σε ένα καλύτερο μέλλον."Το μυστικό της παιδικής ηλικίας"

Η Μαρία Μοντεσσόρι είχε πει: «Μια παιδική ηλικία γεμάτη καταπίεση θα καταλήγει σε μία ενήλικη ζωή γεμάτη πλέγματα και αρνητικές εκδηλώσεις».

Όταν το παιδί καταπιέζεται από τις επιθυμίες και τις επιλογές των μεγάλων, τότε αντιδρά με ανόητες απαιτήσεις, υστερικό κλάμα, αδιάκοπη γκρίνια, μελαγχολία. Σε αυτό το βιβλίο εξηγεί πώς θα βρούμε το μυστικό της παιδικής ηλικίας και τότε μόνο θα δούμε να αλλάζει ολόκληρη η διάθεση του παιδιού και να αποκτά μία υγιέστερη ψυχολογική ανάπτυξη."Η διαμόρφωση του ανθρώπου"

Σε ώριμη ηλικία πια η Μοντεσσόρι έγραψε για τις βασικές αρχές της Μοντεσσοριανής αγωγής και εξηγεί πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Αναφέρεται στις προκαταλήψεις για την επιστήμη, το παιδί και την εκπαίδευση. Ο τρόπος που είναι γραμμένο το βιβλίο είναι προσιτός τόσο για τους δασκάλους όσο και για τους γονείς. Λέει όχι στη βαθμολογικά συστήματα εκπαίδευσης, ναι στις δυνατότητες του κάθε παιδιού! Ο δάσκαλος δυστυχώς πιστεύει ότι αυτός πρέπει να πλάσει το παιδί, όμως στην πραγματικότητα το παιδί πρέπει να πλάσει τον εαυτό του."Εκπαίδευση για έναν καινούριο κόσμο"

Σκοπός του βιβλίου είναι να κάνει το έργο των δασκάλων, που ασχολούνται με παιδιά έως 6 ετών, ευχαρίστηση μέσα από τη συνεργασία με τη φύση.Το παιδί είναι αυτό που προσδιορίζει το μέλλον του ανθρώπου σαν ενήλικο μέλος της κοινωνίας. Τα θεμέλια ενός καινούργιου ειρηνικού και ανώτερου κόσμου τα βάζει το ίδιο το παιδί. Ας το βοηθήσουμε στο έργο του. Η Μαρία Μοντεσσόρι μας έδειξε τον τρόπο.

 

 

"Να εκπαιδεύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό"
 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί τη συνέχεια του βιβλίου “Εκπαίδευση για έναν καινούριο κόσμο”. Βοηθάει τους δασκάλους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των παιδιών μετά την ηλικία των 6 ετών.

 


"Ο Δεκτικός Νους"

Αναμφίβολα, “Ο δεκτικός νους” είναι το κορυφαίο έργο της μεγάλης παιδαγωγού. Το βιβλίο αναφέρεται στα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού, στους παράγοντες που είναι απαραίτητοι για να αναπτυχθεί το παιδί και στα εμπόδια που συναντάει. Περιλαμβάνει εικόνες και σχεδιαγράμματα."Από την παιδική ηλικία στην εφηβεία"

Το τελευταίο βιβλίο στη συγγραφική πορεία της Μοντεσσόρι αναφέρεται στα μεγαλύτερα παιδιά, τους εφήβους και ακόμα πιο πέρα. Προτείνει ένα σχολείο διαφορετικό από τα γυμνάσια και τα λύκεια, όπως τα ξέρουμε σήμερα. Συζητά, επίσης, για το πώς και πότε οι νέοι πρέπει να προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τέλος, μπορεί κανείς να διαβάσει για τις ριζοσπαστικές ιδέες της για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση κάτι που κάνει φανερό πόσο πολύ είχε κατανοήσει την ψυχολογία των νεαρών ενηλίκων πολλά χρόνια πριν.
Η Μαρία Μοντεσσόρι μεταμορφώνει τη διδασκαλία σε παιχνίδι ενδιαφέροντος ανάμεσα στο διδασκόμενο και στο διδάσκοντα (είτε αυτός είναι ο γονιός στο σπίτι είτε ο δάσκαλος στην τάξη). Τα βιβλία της είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο που να είναι κατανοητά από όλους θέλοντας να μεταφέρει τις καινοτόμες ιδέες και μεθόδους της στις επόμενες γενιές. Σήμερα το έργο της ευτυχώς συνεχίζεται κι διευρύνεται από τους οπαδούς της με κεντρικό άξονα τη Διεθνή Μοντεσσοριανή Εταιρία. Τα βιβλία της είναι ανεκτίμητης αξίας, πολύτιμα και διαχρονικά εργαλεία και διαβάζονται μέχρι και σήμερα με τεράστιο ενδιαφέρον παγκοσμίως από όλους όσους πιστεύουν στην αυτονομία, την ανεξαρτησία και την ελευθερία βούλησης των παιδιών μακριά από τις καταπιεστικές παρεμβάσεις και εμμονές των ενηλίκων.


Δες όλα τα βιβλία που έγραψε η Μαρία Μοντεσσόρι εδώ.