Συναισθήματα: 4 τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να τα εκφράζουν

  13/6/2020  |    δραστηριότητες

Έκφραση συναισθημάτων 4 τρόποι να βοηθήσουμε

Τα συναισθήματα είναι κάτι που τα παιδιά μικρής ηλικίας δυσκολεύονται να εκφράσουν. Πολλές φορές θέλουν να μας πουν πώς νιώθουν, αλλά το δείχνουν με τρόπο που εμείς οι μεγάλοι δεν κατανοούμε. Ίσως και να μας δημιουργεί εκνευρισμό το να μη μπορούμε να "συνεννοηθούμε"...

Ποιος από εμάς δεν έχει πει... "Αφού εκφράζεσαι μια χαρά και είναι τόσο απλό! Γιατί δε το λες;"

Κι, όμως, το παιδί ψάχνει δικούς του τρόπους για να επικοινωνήσει μαζί μας και πρέπει και εμείς να το βοηθήσουμε να αρχίσει να ξεδιπλώνει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του.

Αυτό συμβαίνει κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκονται, όπως επίσης και σε παιδιά μη τυπικής ανάπτυξης.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε ένα μικρό παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα που νιώθει και να μάθει να τα αναγνωρίζει και να τα κατονομάζει.

4 τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους
 

1) Μέσα από τη συζήτηση

Πάντα μιλάμε στο παιδί για όλα με τρόπο που να καταλαβαίνει ανάλογα με την ηλικία του και εξηγούμε το λόγο που μπορεί κάποιος να νιώθει ένα συναίσθημα.

2) Δείχνουμε και τα δικά μας συναισθήματα

Πολλές φορές θεωρούμε ως "αδυναμία" το να δείξουμε σε ένα παιδί τα συναισθήματά μας είτε αυτά είναι αγάπης προς αυτό (για να μην κακομάθει, όπως λένε κάποιοι) είτε αυτά είναι λύπης (για να μην στεναχωρεθεί βλέποντάς μας λυπημένους). Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Αν εμείς οι ίδιοι δείχνουμε ότι έχουμε συναισθήματα και τα εκφράζουμε και εξηγούμε κάθε φορά στο παιδί τι νιώθουμε και για πιο λόγο, τότε και αυτό θα καταλάβει ότι είναι "εντάξει" το να νιώθει φόβο ή λύπη ή αγωνία ....

3) Μέσα από την ανάγνωση 

Υπάρχουν πολλά βιβλία για τα συναισθήματα για αυτόν ακριβώς το λόγο. Μέσα από την ιστορία και τις περιπέτειες ενός ήρωα ή ενός ζώου σε συνδυασμό και με ευχάριστη εικονογράφηση, το παιδί μπορεί να συνδέσει ευκολότερα στο μυαλό του τα συναισθήματα και τις διάφορες καταστάσεις που τα συνοδεύουν.

4) Μέσω της τέχνης

Υπάρχουν πάρα πολλές μορφές τέχνης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να γίνει η μάθηση βιωματική και πιο κατανοητή από ένα παιδί μικρής ηλικίας.

Μία από αυτές τις μορφές είναι η ζωγραφική. Δίνουμε ερεθίσματα στο παιδί και κίνητρο να εκφράσει αυτό που νιώθει μέσα από μία ζωγραφιά του. Άλλωστε είναι γνωστό ότι αυτός είναι και ένας τρόπος που χρησιμοποιούν οι παιδοψυχολόγοι για να βγάλουν κάποια συμπεράσματα γ

και οι κατασκευές και συγκεκριμένα τα Puffy paints ή αλλιώς 3d χρώματα. Με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, μπορούμε να δώσουμε στο παιδί την ελευθερία να πιάσει, να κατασκευάσει, να δημιουργήσει ενισχύοντας έτσι τη φαντασία του και ενθαρρύνοντας τη συζήτηση.

Στο παρακάτω βίντεο η Ελεάννα Αργυροπούλου μας δείχνει μία τέτοια κατασκευή για να κάνουμε με τα παιδιά. Μια διασκεδαστική δραστηριότητα για να τα αφήσουμε ελεύθερα να εκφραστούν δημιουργώντας.
 

 

Μπορείς, επίσης, να διαβάσεις:

Ποια είναι 
η σημασία διαχείρισης των συναισθημάτων για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας