Δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα προνήπια του 2016

Δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση παντού

Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση εφαρμόζεται από το σχολικό έτος 2020-2021 και στους υπόλοιπους 13 δήμους που είχαν μείνει "εκτός" τη χρονιά που πέρασε. Πλέον η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας από το σχολικό έτος 2020-2021.

Μία απόφαση που από την αρχή δεν έβρισκε σύμφωνους αρκετούς γονείς, αλλά και παιδαγωγούς. Είτε λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων/αιθουσών/νηπιαγωγών σε σχέση με τον αριθμό των νηπίων σε αρκετά δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας είτε λόγω της ηλικίας των ίδιων παιδιών που καλούνται να φοιτήσουν υποχρεωτικά στο νηπιαγωγείο ήδη από την ηλικία των 3 ετών και 9 μηνών για τα πιο μικρά.


Το βασικότερο είναι να υπάρξει:

  • Άριστη συνεργασία μεταξύ παιδιών, γονιών και παιδαγωγών
     
  • Κατανόηση από τους γονείς προς τις νηπιαγωγούς που  θα έχουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσων παιδιών μέσα στην τάξη
     
  • Κατανόηση από τις νηπιαγωγούς απέναντι στις όποιες αγωνίες των γονιών και των νηπίων, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο που πέρασαν τα παιδιά μέσα στο σπίτι και την απομάκρυνσή τους από ομαδικές δραστηριότητες, συμμαθητές/φίλους, αγαπημένες δασκάλες… η προσαρμογή το Σεπτέμβρη σε νέο περιβάλλον με νέα πρόσωπα θα είναι δυο φορές  πιο δύσκολη για όλους…


Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2020-2021, θα φοιτήσουν όλα τα προνήπια του 2016, δηλαδή τα παιδιά που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Οι  ηλεκτρονικές εγγραφές στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας  θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 30 Μαΐου 2020.

Εγγραφές μετά την 30η Μαΐου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι εγγραφές σε νηπιαγωγεία ειδικής αγωγής ή σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία δεν εξυπηρετούνται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Έγγραφη» και οι γονείς/κηδεμόνες απευθύνονται για την εγγραφή των μαθητών/τριών κατ? ιδίαν στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.

Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-21, μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.

Οι εγγραφές  γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, την οποία υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες των νηπίων/προνηπίων για το νηπιαγωγείο που ανήκουν, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου.

Η πιστοποίηση των στοιχείων των γονέων/κηδεμόνων πραγματοποιείται με κωδικούς μέσω taxis.

Στη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων εγγραφής εμπλέκονται:

α) οι γονείς/ κηδεμόνες των νηπίων/προνηπίων που εγγράφονται για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο,

β) οι Διευθυντές/ντριες ή Προϊστάμενοι/νες των δημόσιων νηπιαγωγείων γενικής παιδείας,

γ) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μπορείς να κατεβάσεις όλο το ΦΕΚ πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Μπορείς, επίσης, να διαβάσεις τις επιπτώσεις από την ένταξη των προνηπίων στην υποχρεωτική εκπαίδευση


Αν έχεις παιδί, που θα πάει στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο, βρες ποιοτικές σχολικές τσάντες για τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο στο e shop μας, www.e-schooling.gr, το eshop αποκλειστικά για την εκπαίδευση.