ΚΔΑΠ-Το στοίχημα του νέου ΕΣΠΑ

ΚΔΑΠ το στοίχημα του νέου ΕΣΠΑ

Ένα άρθρο παρέμβαση από τον Στέλιο Καθαρό, ιδιοκτήτη του ΚΔΑΠ PlanetxKids στη Σαλαμίνα. Μιλάει για την προσφορά των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης ΚΔΑΠ, αλλά και των ΚΔΑΠμεΑ και για το νέο στοίχημα του ΕΣΠΑ μέσα από μία κοινωνικοοικονομική σκοπιά. Τα ΚΔΑΠ απασχολούν πάρα πολλές ειδικότητες εκπαιδευτικών και ειδικών και έχουν να προσφέρουν πολλά από πολλές απόψεις.

"Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) είναι μια κοινωνική δομή που εξασφαλίζει στους γονείς τον αναγκαίο ασφαλή και προστατευμένο χώρο εξωσχολικής απασχόλησης των παιδιών τους.

Παράλληλα προσφέρουν στα παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών μια ποικιλία δημιουργικών δραστηριοτήτων. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου.

Επίσης, η βέλτιστη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων.


Πώς μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας, είναι η δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού. Κάθε χρόνο, όλο και λιγότερα παιδιά γεννιούνται. Μία μείωση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και χρόνο με τον χρόνο, μάλιστα, ίσως αυξηθούν και οι ρυθμοί μείωσης των γεννήσεων. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά και προφανείς.

Αν κάνουμε μία έρευνα μεταξύ νέων ζευγαριών ή γενικότερα μεταξύ του πληθυσμού νέων, ηλικίας από 20 έως 40 ετών, και τους ρωτήσουμε αν σκοπεύουν να κάνουν παιδιά, αν θέλουν να κάνουν παιδιά, πόσα παιδιά θα ήθελαν να κάνουν και για ποιους λόγους θεωρούν ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια, οι απαντήσεις που θα παίρναμε θα ήταν όλες άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με οικονομικούς παράγοντες. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο μία ιδιωτική δομή απασχόλησης του παιδιού μετά το σχολείο θα μπορούσε να είναι η λύση.


ΚΔΑΠ - Το κοινωνικό πολυεργαλείο
 

 • Αποτελούν πυλώνα κοινωνικής πολιτικής και προσφοράς
   
 • Ενισχύουν τη συμμετοχή των παιδιών στη δημιουργική μάθηση
   
 • Βοηθούν στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σχεδόν όλο τον χρόνο
   
 • Αποτελούν λύση στις οικογένειες με εργαζόμενη μητέρα
   
 • Μακριά από τυπολατρείες κ φορμαλισμούς τα ΚΔΑΠ αποτελούν ανάσα χρόνου για γονείς εργαζόμενους που μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους όχι σε ένα συνηθισμένο χώρο παρκαρίσματος βλέπε παιδότοπο, αλλά σε ένα χώρο απασχόλησης της φαντασίας και της δημιουργικής έκφρασης
   
 • Η επιδότηση του ΕΣΠΑ αποτελεί οικονομικό πολυεργαλείο, αφού οι περισσότεροι γονείς ανακαλύπτουν μια μοναδική ευκαιρία να στηρίξουν και τη μάθηση των παιδιών τους.
   
 • Η εργαζόμενη μητέρα της μερικής απασχόλησης των 4 ωρών, η διαζευγμένη μητέρα , η άνεργη μητέρα βρίσκει πραγματικά τα ΚΔΑΠ ως σανίδα σωτηρίας να προσφέρει στο παιδί της δημιουργική απασχόληση, ενώ στην ίδια ευκαιρία για απασχόληση.
   
 • Τα ΚΔΑΠ μπορούν να συνεργάζονται με εκπαιδευτικές δομές κ να παρουσιάζουν τα προγράμματά τους κ τη δημιουργική ικανότητα των παιδιών.
   
 • Τα ΚΔΑΠ ειδικά στους καλοκαιρινούς μήνες μπορούν να συνεργάζονται με αθλητικούς φορείς και να προσφέρουν και αθλητική ψυχαγωγία.
   
 • Τα ΚΔΑΠ μπορούν να αναπτύξουν ακόμη και επιστημονικές δεξιότητες, για παράδειγμα η ρομποτική αποτελεί πλεονέκτημα των ΚΔΑΠ και χιλιάδες πια μαθητές την μαθαίνουν μέσα από αυτά.
   
 • Τα ΚΔΑΠ με ωράριο λειτουργίας μετά το σχολείο αποτελούν την καλύτερη εκπαιδευτική και κοινωνική πρόταση της επόμενης γενιάς και ένα σημαντικό ερέθισμα για τους μελλοντικούς γονείς να κάνουν οικογένεια γιατί θα ξέρουν ότι οι οικονομικά ασθενούσες οικογένειες θα μπορούν να απολαμβάνουν την κάλυψη των προγραμμάτων κοινωνικής εναρμόνισης.
   
 • Τα ΚΔΑΠ αποτελούν το αντίδοτο στην ελιτίστικη εκπαίδευση, αποτελούν το εφαλτήριο για την καταπολέμηση  της εκπαιδευτικής κ κοινωνικής ανισότητας.
   
 • Τα ΚΔΑΠμεΑ αποτελούν σημαντικό κοινωνικό πυλώνα καταπολέμησης του ρατσισμού και της ένταξης των παιδιώνν με αναπηρία και σοβαρά μαθησιακά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
   
 • Τα ΚΔΑΠμεΑ προσφέρουν τη δυνατότητα σε γονείς που αντιμετωπίζουν τις δυσχέρειες και την ανταποδοτικότητα των διδάκτρων των ασφαλιστικών τους ταμείων να μπορούν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ να καλύπτουν οικονομικά τους γονείς και να ενισχύουν τις προσπάθειες τους για ομαλή ένταξη των παιδιών τους στην κοινωνική εκπαίδευση.


Νέες προοπτικές ανάπτυξης

Στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ δομων Γ1-Δ1 απασχολούνται την τελευταία τριετία σημαντικές ειδικότητες της εκπαίδευσης προσφέροντας εργασία σε ειδικότητες όπως δασκάλους, νηπιαγωγούς, γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής, μουσικούς, καλλιτεχνικούς, θεατρολόγους, εικαστικούς, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, εργασιοθεραπευτές κοινωνικούς λειτουργούς ειδικότητες με μεταπτυχιακά κ έτσι δίνεται μια λύση σημαντική στο brain drain.

Το προσωπικό εξασφαλίζεται για 11 μηνη σύμβαση , συμβάλλοντας ενεργά στην καταπολέμηση της ανεργίας. Οι ιδιώτες επενδυτές ξοδεύουν μεγάλα κόστη συμβάλλοντας τρομερά στην οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας."

Στέλιος Καθαρός, PlanetxKids, Σαλαμίνα


Μπορείς, επίσης, να διαβάσεις:

 

Σχολική ετοιμότητα: Από τι εξαρτάται και πότε μπορεί να θεωρηθεί έτοιμο ένα παιδί να πάει στη Α' τάξη Δημοτικού;