Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: να καθορίζεται από τους μαθητές ή να είναι δομημένη;

  31/3/2020  |    εκπαίδευση

εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Λόγω της κατάστασης που βιώνουμε αυτό το διάστημα ίσως είναι μία χρυσή ευκαιρία να εμπλακούν τα παιδιά στην αυθεντική, αυτο-κατευθυνόμενη μάθηση. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση πρέπει να καθορίζεται από τους ίδιους τους μαθητές και να είναι λιγότερο δομημένη.

Άγχος να μην μείνουν «πίσω»

Με τους μαθητές στο σπίτι λόγω της απειλής του κορωναϊού, όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με χρωματιστά προγράμματα μάθησης από εκπαιδευτικούς και οι γονείς, που έχουν όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουν τα παιδιά τους, αγχώνονται να μην μείνουν «πίσω» στα μαθήματα.

Το παραδοσιακό σχολείο, όπως το γνωρίζουμε όλοι, ακολουθεί μία προσέγγιση που έχει να κάνει περισσότερο με την ποσότητα της ύλης και τους βαθμούς στα διαγωνίσματα παρά με τη βελτίωση του τρόπου της μάθησης, όσο και αν υπάρχουν δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί που παλεύουν να το αλλάξουν όλο αυτό.

Έτσι, λοιπόν, η ξαφνική μετάβαση στην «εργασία από το σπίτι» μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό τράνταγμα, δίνοντας μια χρυσή ευκαιρία στους μαθητές να εμπλακούν σε μία αυθεντική, βαθιά μάθηση, που να είναι πιο αυτοκατευθυνόμενη, πιο παιχνιδιάρικη.  Θα είναι και πιο εύκολο για τους γονείς να τη διαχειριστούν από τις αμέτρητες στοίβες των φύλλων εργασίας.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση πρέπει να καθορίζεται από τους μαθητές ή να είναι δομημένη;

Η επιλογή γεννά κίνητρα και δημιουργικότητα


Η παροχή στους μαθητές κάποιας επιλογής στη μάθηση τους δημιουργεί εγγενή κίνητρα, ανεξαρτησία και δημιουργικότητα, που είναι τόσο ανεκτίμητη αξία για τα παιδιά μας.

Μπορούν να ερευνήσουν τα πραγματικά προβλήματα που τους ενδιαφέρουν, να γράψουν κείμενα με τους προβληματισμούς τους και να εκφραστούν.

Ενώ αυτό μπορεί να είναι δύσκολο σε μια παραδοσιακή αίθουσα διδασκαλίας 20-30 μαθητών, στο σπίτι οι γονείς μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στο να επιλέξουν θέματα για μελέτη, βιβλία για να διαβάσουν και τρόπους για να χρησιμοποιήσουν το χρόνο τους.

Μακριά από άγχος και διαγωνίσματα οι γονείς μπορούν να αφήσουν στα παιδιά τους χρόνο για βαθιά εξερεύνηση, να δημιουργήσουν δεξιότητες κριτικής σκέψης και πραγματική επιθυμία να μάθουν, μεταφέροντας αυτόν τον τρόπο σκέψης στα μαθήματα του σχολείου.

Πώς μπορούν γονείς και παιδιά να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στο σπίτι;

Ερευνώντας την επιστήμη με πειράματα και ελεύθερο παιχνίδι

Για τα μικρά παιδιά, το παιχνίδι είναι επιστημονική ανακάλυψη. Το ρίξιμο των παιχνιδιών, η συμπίεση ενός σφουγγαριού ή η περιστροφή σε κύκλους διδάσκει μαθήματα φυσικής. Προωθήστε το ελεύθερο παιχνίδι με παιχνίδια, όπως μπλοκ, κασκόλ, κουβέρτες και κουτιά από χαρτόνι. Δημιουργήστε ένα πείραμα επιστήμης με αντικείμενα οικιακής χρήσης.

Τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας (αν υπάρχουν) μπορούν να αναλάβουν άλλο ρόλο στην εκτέλεση του πειράματος και στη συνέχεια να καταγράψουν τα ευρήματά τους σε ένα κείμενο.

Κατανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας και κριτική σκέψη

Βρείτε βιβλία σχετικά με την ιστορία ή τους πολιτισμούς που τα παιδιά σας θέλουν να ερευνήσουν. Αφού τα παιδιά ολοκληρώσουν την ανάγνωση (ή εσείς, αν τα παιδιά είναι μικρά), ζητήστε να φτιάξουν μια κατασκευή, μία ζωγραφιά, μια αφίσα ή ένα βιβλίο με εικόνες που συνοψίζει αυτό που έμαθαν. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ταινίες ή παραστάσεις.

Παρακολουθήστε ιστορικές ταινίες με τα παιδιά σας και μιλήστε, ενώ παρακολουθείτε. Ρωτήστε τι σκέφτονται για το τι συμβαίνει, επισημάνετε ιστορικές ανακρίβειες ή προκαταλήψεις και παρατηρήστε ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στην κουλτούρα στην ταινία και τη δική σας. Όλη αυτή η έρευνα και η συζήτηση είναι σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης.

Εξάσκηση στα μαθηματικά με καθημερινά αντικείμενα και συνήθειες

Τα μικρά παιδιά μπορούν να εξασκηθούν στο μέτρημα ανάλογα με την ηλικία  τους με πραγματικά αντικείμενα, όπως κουμπιά ή νομίσματα.

Το μαγείρεμα είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε τα μαθηματικά του πραγματικού κόσμου. Ζητώντας από το παιδί να βάλει 1,5 φλιτζάνι αλεύρι αυτόματα προετοιμάζεται για τα κλάσματα. Επίσης, μπορεί να κάνει εξάσκηση στον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση βάζοντας τη μισή ή τη διπλάσια ποσότητα υλικών.


Επιτραπέζια παιχνίδια προσφέρουν μια άλλη ευκαιρία για την εξάσκηση στα μαθηματικά με την καταμέτρηση των χρημάτων ή τη μετακίνηση ενός συγκεκριμένου αριθμού βημάτων με το πιόνι.

Εμπλουτισμός του λεξιλογίου και φιλαναγνωσία

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάζουν επιτρέποντάς τους να επιλέξουν τα βιβλία τους. Κάνοντας την ανάγνωση ομαδική είναι πιο αποτελεσματική από το να τα υποχρεώσετε να διαβάσουν ένα συγκεκριμένο βιβλίο, γι' αυτό σκεφτείτε να κρατήσετε κάποιο χρόνο για να διαβάσετε μαζί ως οικογένεια και στη συνέχεια να μιλήσετε για αυτό που έχετε διαβάσει.

Η απλή συζήτηση με τα παιδιά σας - για οτιδήποτε - είναι ευεργετική. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε και τη γλώσσα μας εμπλουτίζοντάς την.

Συζήτηση και δημιουργική γραφή

Η μάθηση δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη. Η συζήτηση για το τι κάνετε κάθε μέρα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της νέας γνώσης.

Το γράψιμο είναι μια άλλη βασική τεχνική για τη βελτίωση της κατανόησης της γλώσσας. Μετά τη συζήτηση τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να γράψουν το δικό τους βιβλίο εικόνων ή διηγήματα.

Τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας μπορούν να συμμετέχουν στο "γράψιμο" με το δικό τους τρόπο χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους, κραγιόνια ή ξυλομπογιές ή μπορούν να εντοπίσουν κρυμμένα γράμματα σε δίσκους άμμου ή ρυζιού.

Τέχνες και ενίσχυση εγκεφαλικής λειτουργίας

Οι εικαστικές τέχνες ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και την ευημερία και προωθούν την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ζωγραφίζουν, να σχεδιάζουν, να πλάθουν με σπιτική πλαστελίνη ή να κάνουν κατασκευές. Τα υλικά δεν χρειάζεται να είναι σύνθετα - τα βασικά, όπως η κόλλα, το χαρτί, το ψαλίδι και τα κουτιά από χαρτόνι, μπορεί να είναι αρκετά.

Η μουσική είναι ένα άλλο βασικό πεδίο για να εξερευνήσετε τις τέχνες στο σπίτι. Βελτιώνει τη μνήμη και τη λεκτική νοημοσύνη. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν νέα τραγούδια ή να δημιουργήσουν τα δικά τους ή να μετατρέψουν ένα οικιακό αντικείμενο, όπως ένα παλιό κουτί, σε ένα μουσικό όργανο. Άλλωστε, η μουσική προπαιδεία είναι μία ενασχόληση με πολλά οφέλη.

Για τα παιδιά που παίζουν μουσικά όργανα, εκτυπώστε φύλλα για τα αγαπημένα ποπ τραγούδια, τα βιντεοπαιχνίδια και τα animes. Εάν έχετε ένα σκονισμένο, παλιό όργανο σε μια ντουλάπα, ξεκινήστε μια οικογενειακή μπάντα.

Μπορείτε, επίσης, να σχεδιάστε μια μαριονέτα ή κούκλα και παίξτε παιχνίδια ρόλων, που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση.


Κινητικά παιχνίδια

Όσο οι οθόνες είναι κλειστές, τα πολύ μικρά παιδιά θα είναι ενεργά, αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά που είναι συνηθισμένα σε άλλους ρυθμούς μπορεί να χρειαστούν κάποια ενθάρρυνση. Δοκιμάστε μια πρωινή οικογενειακή προπόνηση για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας και να πάρετε αυτές τις χαρούμενες χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ρέουν.

Τα παιδιά μπορούν να συναντηθούν διαδικτυακά με φίλους για να γυμναστούν μαζί. Τελικά, αφήστε τα παιδιά να οδηγήσουν την οικογένεια στη δική τους προπόνηση ρουτίνας.

M
αθαίνοντας κοινωνικές δεξιότητες

Όταν όλη η οικογένεια βρίσκεται για μέρες στο σπίτι, είναι λογικό να αυξάνονται και οι δουλειές του σπιτιού. Η διεξαγωγή τους αναπτύσσει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, εξασκεί την αδρή και λεπτή κινητικότητα και ενισχύει το αίσθημα ηθικής.

Κάντε τις δουλειές διασκέδαση για τους μικρούς με μία ευφάνταστη αφήγηση, όπως «Είμαστε πειρατές και αυτά τα παιχνίδια είναι θησαυροί - ποιος μπορεί να πάρει το μεγαλύτερο θησαυρό πίσω στο μπαούλο;» ή ό,τι άλλο μπορέσετε να σκεφτείτε!

Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν συχνά κίνητρα να κάνουν δουλειές αν τους εμπλέξετε στη διαδικασία. Κάντε μια οικογενειακή συνάντηση για να απαριθμήσετε όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν καθημερινά και να αναλάβει ο καθένας από μία ανάλογα με την ηλικία του.

Δείτε την ευκαιρία

Δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε κάθε μέρα όλες τις δραστηριότητες μαζί. Τα παιδιά μπορούν να περάσουν μια ολόκληρη μέρα κάνοντας μία ή δύο δραστηριότητες. Η αυθεντική μάθηση λαμβάνει χώρα μέσα σε πραγματικό κόσμο.

Όσο τα παιδιά κινούνται, δημιουργούν ή παίζουν, ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ. Αφήστε την περιέργεια και τη διασκέδαση να είναι οι οδηγοί σας.

Πηγή: edutopia.org