Τα μικρά παιδιά συνεχώς ρωτούν "γιατί...;", επειδή οι άνθρωποι είναι γεννημένοι επιστήμονες. Τα "περίεργα" παιδιά είναι ελπιδοφόροι ενήλικες. Για αυτό, πρέπει να καλλιεργήσουμε την αξία της περιέργειας, της εξερεύνησης και του πειραματισμού.
Κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο οπλισμένα με μία λέξη: "Γιατί;" Κάνουν συνεχώς ερωτήσεις χωρίς σταματημό.
Από την άλλη πλευρά, οι γονείς, οι παιδαγωγοί και οι εκπαιδευτικοί κάνουν ό, τι είναι καλύτερο για να βρουν απαντήσεις και να διαχειριστούν αυτή την παιδική περιέργεια.
Πίσω από κάθε ερώτημα κρύβεται ένα άλλο. Και ένα άλλο. Και ένα άλλο. Όσο οδυνηρό και αν είναι αυτό για τους ενήλικες, τόσο σημαντική είναι, όμως, αυτή η διαδικασία για τα ίδια τα παιδιά.
Ο εγκέφαλός τους δημιουργεί έντονα μονοπάτια. Προσπαθούν να καταλάβουν πώς λειτουργούν τα πράγματα. Μαθαίνουν - και μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν.
"Περίεργα παιδιά", ελπιδοφόροι ενήλικες
Η έρευνα για την πρώτη παιδική ηλικία αναφέρει ότι από την αρχή της ζωής μας έχουμε μία φύση γεμάτη περιέργεια. Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συμπεριφέρονται σαν επιστήμονες. Είναι παρατηρητικά και περίεργα καθώς απορροφούν πληροφορίες για τον κόσμο. Κάθε φορά που ανακαλύπτουν κάτι καινούριο ενθουσιάζονται σαν να είναι μικροί επιστήμονες.
Αλλά κάτι συμβαίνει καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Αυτή η περίεργη φύση εξασθενεί και αυτές οι ερωτήσεις με τα αμέτρητα «γιατί» σιωπούν. Δεν αισθάνονται πλέον ότι είναι «εντάξει» να κάνουν ερωτήσεις.
Ο Πικάσο είπε κάποτε:
"Όλα τα παιδιά είναι καλλιτέχνες. Το μυστικό είναι να παραμείνει αυτός ο τρόπος σε όλη τη ζωή μας.»
Το ίδιο ισχύει και για την περιέργεια.
Σήμερα, η ανάγκη για περίεργους ανθρώπους έχει αυξηθεί. Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρώπους που θέτουν ερωτήσεις, αναζητούν απαντήσεις και δημιουργούν λύσεις.
Ως εκ τούτου, πρέπει να καλλιεργήσουμε την περιέργεια στα παιδιά μας. Τα παιδιά που κάνουν ερωτήσεις θα γίνουν ενήλικες που συνεχίζουν να κάνουν ερωτήσεις.
Πώς θα καλλιεργήσουμε την περιέργεια στα παιδιά
Τα παιδιά θα παραμείνουν περίεργα, εάν αισθάνονται ότι η περιέργεια εκτιμάται. Περίεργα παιδιά αναδύονται από περίεργους ενήλικες. Ως γονείς και παιδαγωγοί μπορεί να μην έχουμε το χρόνο και την ενέργεια να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, αλλά μπορούμε να τα ενσταλάξουμε στα παιδιά σας.
Αντί να ρωτάμε: "Τι έμαθες σήμερα;", πρέπει να ρωτήσουμε: "Τι καλές ερωτήσεις ρώτησες σήμερα στο σχολείο;" Αυτή η τόσο μικρή αλλαγή δείχνει στο παιδί ότι είναι σημαντικό να ρωτάει και να μαθαίνει πράγματα.
Ενήλικες που παραμένουν συντονισμένοι στην έμφυτη περιέργειά τους αποδεικνύουν ότι έχουν ανοικτό πνεύμα και έντονη δημιουργικότητα στον τρόπο σκέψης τους.
Ένα παράδειγμα είναι ο Steve Jobs, η δημιουργική ιδιοφυΐα της Apple, που είχε πει
"Μείνετε πεινασμένοι. Η πεινασμένη γνώση είναι το πνεύμα που χρειαζόμαστε στον 21ο αιώνα. Ακόμα και λύσεις για παγκόσμια ζητήματα μπορεί να προέλθουν από εκείνους που υποβάλλουν ερωτήσεις και αναζητούν ακούραστα απαντήσεις. Αυτή είναι η συνήθεια που πρέπει να πυροδοτήσουμε στα παιδιά μας.»
Οι ερωτήσεις μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Είναι μέρος της εξέλιξής μας.
Έτσι, δημιουργήστε χώρο στα παιδιά για να κάνουν ερωτήσεις. Η ερώτηση δεν είναι ένα ακόμη παιχνίδι του παιδιού. Είναι ένας δρόμος προς την ανάπτυξη και το μεγαλείο.
Αξίζει να διαβάσεις:
Δημιουργικότητα: αξία ανεκτίμητη για τα παιδιά μας