Οι καλύτεροι παιδικοί σταθμοί: δεν υπάρχουν!

  2/12/2019  |    Schooling.gr

Οι καλύτεροι παιδικοί σταθμοί δεν υπάρχουν

Πάρα πολύ συχνά βλέπουμε σε ομάδες στο Facebook ερωτήσεις σχετικά με το ποιοι είναι οι καλύτεροι παιδικοί σταθμοί. Μητέρες που ρωτούν γνώμες για παιδικούς σταθμούς από προσωπικές εμπειρίες άλλων που έχουν ήδη πάει εκεί το παιδί τους.

Επίσης, αρκετές φορές λόγω της πλατφόρμας του schooling.gr  μας έχουν ρωτήσει ποιοι είναι οι καλύτεροι παιδικοί σταθμοί. Δεν απαντάμε ποτέ σε αυτή την ερώτηση.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να επιλέξει ή να απορρίψει έναν παιδικό σταθμό, επειδή θα βασιστεί στην άποψη τρίτου.

Σαφέστατα οι παιδικοί σταθμοί προσφέρουν μεγάλο παιδαγωγικό έργο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά με ποιο κριτήριο μπορεί κάποιος να θεωρήσει έναν παιδικό σταθμό καλύτερο από κάποιον άλλον; Σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο; 

Οι καλύτεροι παιδικοί σταθμοί δεν υπάρχουν! 

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα «οι καλύτεροι παιδικοί σταθμοί»; Ποιος ορίζει τι σημαίνει «καλύτερος»;

Ο παιδικός σταθμός είναι χώρος προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Για αυτό το λόγο η επιλογή πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά. 

Είναι λάθος να βασίζεται σε αξιολογήσεις και γνώμες γνωστών και μη. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά με αποτέλεσμα να βγαίνουν αυθαίρετα και άδικα συμπεράσματα.


Για κάποια μητέρα ένας παιδικός σταθμός μπορεί να θεωρείται καλός γιατί έχει ωραίες και σύγχρονες εγκαταστάσεις, για κάποια άλλη γιατί έχει έμπειρο προσωπικό. Άλλη μπορεί να την απασχολεί αν παρέχει μεσημεριανό γεύμα ή σχολικό λεωφορείο.


Για την καθεμία τα κριτήρια είναι διαφορετικά και φυσικά επηρεάζονται και από τον οικογενειακό προγραμματισμό. 

Πέρα, όμως από τα πολύ βασικά κριτήρια που κάθε μητέρα θα ήθελε να πληροί ο παιδικός σταθμός που θα στείλει το παιδάκι της, το επόμενο και πιο σημαντικό βήμα είναι να επισκεφθεί οπωσδήποτε από κοντά τον παιδικό σταθμό και να γνωρίσει τον ιδιοκτήτη και τους παιδαγωγούς.

Να ακούσει την άποψη τους για την προσχολική αγωγή, για τον τρόπο που διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις που ενδεχομένως να προκύψουν μέσα στη σχολική χρονιά. Να μάθει για τη φιλοσοφία τους και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται με τους γονείς, που είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Μόνο εφόσον γίνει αυτό, μπορεί να κρίνει κάποια μητέρα αν ο παιδικός σταθμός που έχει επισκεφθεί ταιριάζει με τη δική της φιλοσοφία και τρόπο σκέψης.

Όμως, δε σταματάει εδώ. Η μητέρα δε θα πρέπει να βασίζεται στις γνώμες που ακούει από τρίτους για το ποιοι είναι οι καλύτεροι παιδικοί σταθμοί, αλλά στη γνώμη του ίδιου της του παιδιού.

Αν αυτό πηγαίνει και επιστρέφει χαρούμενο, αν περνάει δημιουργικά το χρόνο του μαθαίνοντας διάφορα πράγματα μέσα από το παιχνίδι, μόνο τότε μπορεί να είναι σίγουρη ότι έχει κάνει τη σωστή επιλογή.

Πολλές φορές εμείς οι ενήλικες θέλοντας να ικανοποιήσουμε τις δικές μας ανάγκες, επιλέγουμε κάτι το οποίο θεωρούμε εμείς ως το «καλύτερο». Το ίδιο το παιδί, όμως, μπορεί να μας διαψεύσει. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούμε την άποψη του όσο μικρής ηλικίας και αν είναι.

Με τον τρόπο του θα μας δείξει τι το κάνει χαρούμενο και τι όχι, τι το ενοχλεί και τι το κάνει να περνάει καλά.

Φυσικά, οι ανησυχίες μίας μητέρας θα πρέπει να μπορούν να συζητηθούν και με τους παιδαγωγούς που στην ουσία κάνουν έναν παιδικό σταθμό αυτό που είναι. Οι παιδαγωγοί είναι η ψυχή ενός παιδικού σταθμού, η αγκαλιά που θα κλείσει μέσα της τα παιδιά μας και αυτό είναι που κάνει έναν παιδικό σταθμό καλύτερο από κάποιον άλλον.

Επίσης, αξίζει να διαβάσεις:

 Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για θέματα που αφορούν την προσχολική εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.