Τα οφέλη της προσχολικής εκπαίδευσης μεταδίδονται στην επόμενη γενιά

  5/11/2019  |    προσχολική αγωγή

τα οφέλη της προσχολικής εκπαίδευσης στις επόμενες γενιές

Η πιο μακροχρόνια μελέτη, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, το προσχολικό πρόγραμμα Perry Preschool Project  αποκαλύπτει τα οφέλη της προσχολικής εκπαίδευσης για τα παιδιά μεταδίδονται στην επόμενη γενιά!

Το Perry Preschool Project είναι  ένα πειραματικό πρόγραμμα προσχολικής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας για τα μειονεκτούντα παιδιά από την Αφρική στη δεκαετία του 1960. Για έναν περίεργο λόγο τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα εμφανή κυρίως στα αγόρια.

Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν παιδιά με χαμηλό εισόδημα στη δεκαετία του 1960 και αποδείχτηκε ότι ακόμα και μετά από 50 χρόνια δεν είναι μόνο πιο επιτυχημένα ως ενήλικες, αλλά ακόμα και τα δικά τους παιδιά έχουν ωφεληθεί από αυτό.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό υποδηλώνει ότι η προσχολική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό τρόπο για να σπάσει ο κύκλος της φτώχειας.

Οι βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζονται τα ποιοτικά προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης, που επιτυγχάνουν την προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο:
 

 • δίνεται επαρκής χρόνος εκμάθησης στα παιδιά
   
 • δημιουργούνται  ολιγομελή τμήματα
   
 • οι παιδαγωγοί είναι καλά προετοιμασμένοι, παρέχουν συναρπαστικές αλληλεπιδράσεις και ερεθίσματα και ένα περιβάλλον, που υποστηρίζει τη μάθηση
   
 • υπάρχει συνεχιζόμενη υποστήριξη για τους παιδαγωγούς
   
 • υπάρχει προγράμματα σπουδών που είναι κατάλληλα για τα παιδιά ανάλογα με το αναπτυξιακό τους στάδιο
   
 • γίνονται αξιολογήσεις που λαμβάνουν υπόψη την ακαδημαϊκή, κοινωνική-συναισθηματική και σωματική πρόοδο των παιδιών και συμβάλλουν στον προγραμματισμό και τη βελτίωση της διδασκαλίας
   
 • υπάρχει ουσιαστική συνεργασία με τους γονείς και την οικογένεια, κάτι που αποτελεί σημαντική πηγή για τα μακροπρόθεσμα οφέλη του προγράμματος σε συνδυασμό με τη βελτίωση στο περιβάλλον της εκπαίδευσης


Οφέλη για τα παιδιά που παρακολούθησαν το πρόγραμμα προσχολικής εκπαίδευσης

Τα παιδιά που συμμετέχουν στην προσχολική εκπαίδευση:
 

 • είναι πιο προετοιμασμένα για το σχολείο
   
 • είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες ή να παραμείνουν πίσω στο δημοτικό σχολείο από ότι τα παιδιά που δεν παρακολούθησαν την προσχολική εκπαίδευση.
   

Οι μελέτες δείχνουν επίσης:
 

 • σαφείς θετικές επιδράσεις στις πρώιμες δεξιότητες στη γλώσσα και τα μαθηματικά
   
 • αυξημένα ποσοστά αποφοίτησης στο γυμνάσιο
   
 • λιγότερα ποσοστά παραβατικής συμπεριφοράς από εκείνα που δεν είχαν παρακολουθήσει το πρόγραμμα.


Οφέλη στην ενήλικη ζωή

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν επενδύουμε στην προσχολική εκπαίδευση ενισχύεται η επιτυχία των παιδιών στη μετέπειτα ζωή τους.

Ο James J. Heckman, ο επικεφαλής ερευνητής του έργου, εξηγεί ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα προσχολικής εκπαίδευσης Perry, ως ενήλικες τώρα πλέον έχουν καλύτερες και σταθερές θέσεις εργασίας, λιγότερα διαζύγια και πιο θετικές σχέσεις με τα παιδιά τους. Το αποτέλεσμα είναι «ισχυρότερες οικογένειες και ποιότητα ζωής στην επόμενη γενιά».

Οφέλη ακόμα και στα αδέρφια

Απροσδόκητα, τα αδέλφια αυτών των παιδιών που παρακολούθησαν το πρόγραμμα είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά αποφοίτησης και επιτυχία σταδιοδρομίας, αλλά όχι εάν γεννήθηκαν μετά τη συμμετοχή των οικογενειών τους στο πρόγραμμα.

Τα οφέλη της προσχολικής εκπαίδευσης μεταδίδονται στην επόμενη γενιά

Νέος κύκλος δεδομένων αποκαλύπτει ορισμένα οφέλη που επεκτείνονται και στα παιδιά των αρχικών συμμετεχόντων στο προσχολικό πρόγραμμα Perry.  Οι μαθητές έχουν λιγότερες σχολικές αναστολές, υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και απασχόλησης και χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε εγκληματικές δραστηριότητες, σε σύγκριση με τα παιδιά αυτών που δε συμμετείχαν.

Επομένως, η μελέτη προσχολικής ηλικίας Perry αποκαλύπτει ότι τα οφέλη από την υψηλής ποιότητας προσχολική εκπαίδευση μπορεί να μεταδοθούν στην επόμενη γενιά. Άλλο ένα τρανό παράδειγμα που αποδεικνύει την τεράστια σημασία που έχει η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

 

Μπορείς, επίσης, να δεις: