Τέχνη origami: 9 τρόποι αναδίπλωσης του χαρτιού για κατασκευές

origami

Μία από τις δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί ένα παιδί να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητά του είναι η τέχνη Origami. Σε αρκετούς είναι άγνωστη, αλλά αν κάποιος ασχοληθεί με αυτήν, γοητεύεται από το πόσα πράγματα μπορεί να φτιάξει αφήνοντας τη φαντασία του ελεύθερη να δημιουργήσει. Υπάρχουν 9 τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να κάνει κατασκευές Origami. Ειδικά τον έναν από αυτούς με το καραβάκι τον ξέρουμε όλοι!

Τι σημαίνει origami

Η λέξη origami σημαίνει δίπλωμα χαρτιού. Προέρχεται από τις ιαπωνικές  λέξεις "oru" και "kami". Είναι η τέχνη του να φτιάχνει κανείς διάφορα αντικείμενα διπλώνοντας χαρτί. Το κόψιμο απαγορεύεται.

 

Η τέχνη αναδίπλωσης χαρτιού origami

Τα περισσότερα origami είναι φτιαγμένα από το δίπλωμα τετράγωνου χαρτιού και από ένα μόνο φύλλο. Μπορούν, όμως, να χρησιμοποιηθούν και ορθογώνια χαρτιά και πολλά φύλλα σε ένα έργο τέχνης. Έτσι, τα origami είναι δισδιάστατα ή τρισδιάστατα.

 

Στην εξάπλωση της τέχνης origami σε όλο τον κόσμο βοήθησε ο παιδαγωγός Friedrich Froebel, ο ιδρυτής του πρώτου παιδικού σταθμού. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της τέχνης της αναδίπλωσης του χαρτιού. Πίστευε ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Κάποια από αυτά είναι η εξοικείωση με τα μαθηματικά και τη γεωμετρία (και κυρίως με τετράγωνα, εξάγωνα, οχτάγωνα σχήματα).
 

Η τέχνη οrigami μπορεί να αποτελέσει έναν διασκεδαστικό τρόπο για να περάσει κανείς το χρόνο του στα ΚΔΑΠ. Το μόνο που χρειάζεται είναι κομμάτια από χαρτί. Η ασχολία αυτή μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά για τις εύκολες κατασκευές μέχρι και αρκετές ώρες για τις πιο σύνθετες.


Μπορεί κάποιος να κάνει διάφορες κατασκευές origami: από το γνωστό σε όλους μας χάρτινο καραβάκι μέχρι ζώα, κύκνους, λουλούδια, ανεμόμυλους, καρδιές, κουτιά και περίπλοκα χάρτινα σχήματα και πολύγωνα.
 

Για να γίνει πιο εύκολη η εκμάθηση της τέχνης origami μπορούν να χρησιμοποιηθούν σημεία, σύμβολα ή βέλη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα διάγραμμα. Με τη βοήθεια του διαγράμματος ακολουθείται μία συγκεκριμένη πορεία στην αναδίπλωση του χαρτιού για να ολοκληρωθεί το origami.

 

9 τρόποι αναδίπλωσης του χαρτιού για κατασκευές της τέχνης origami είναι:
 

realistic: δημιουργίες που παρουσιάζουν τα κύρια χαρακτηριστικά του θέματος, που συχνά οδηγούν σε περίπλοκα σχέδια με πολλά βήματα.

origami realistic

 


minimal: μοντέλα με ελάχιστες πτυχές και έμφαση στην απλότητα.


origami minimal
 


modular: μοντέλα φτιαγμένα από πολλαπλά φύλλα. Οι πτυχές τους μπαίνουν η μία μέσα στην άλλη και σχηματίζουν πολύγωνα και πολυεδρικά σχήματα. Όλα αυτά τα φύλλα διπλώνονται με τον ίδιο τρόπο.


origami modular

 

 

composite: μοντέλα από πολλαπλά φύλλα χαρτί, το καθένα από τα οποία διπλώνεται με διαφορετικό τρόπο.
 

origami composite

 

practical: μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως φάκελοι, κουτιά, πιάτα, κύπελλα...
 

origami practical

 

pureland: μοντέλα εύκολα στην αντιγραφή που κατασκευάζονται μόνο από τετράγωνο χαρτί.
 

origami pureland

 

tessellations: μοντέλα που δημιουργούνται με τη βοήθεια μίας γεωμετρικής μεθόδου, με το μοτίβο των διπλωμένων άκρων σε όλο το χαρτί. Αυτά μπορεί να είναι επίπεδά ή τρισδιάστατα.


origami tessellations

 

wet folding: μοντέλα που φτιάχνονται από ειδικό χαρτί. Αυτό το χαρτί έχει μία κόλλα που επιτρέπει την εύκολη αναδίπλωση και στη συνέχεια σκληραίνει καθώς στεγνώνει.
 

origami wet folding


crumpled: μοντέλα που κατασκευάζονται με ειδική τεχνική. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί το τσαλάκωμα του χαρτιού πριν την αναδίπλωση δίνοντας έτσι πολύ ρεαλιστικές μορφές.
 

origami crumpled

 

Η τέχνη origami είναι μία από τις δραστηριότητες που γίνεται στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Χρησιμοποίησε την πλατφόρμα μας για να αναζητήσεις ιδιωτικά και δημοτικά ΚΔΑΠ.