Ενημέρωση γονέων από δασκάλους: γιατί δεν πρέπει να λείπεις ποτέ

  30/9/2019  |    ενημέρωση γονέων

Κάθε σχολική χρονιά που ξεκινά είναι μία νέα περίοδος προσαρμογής σε νέα δεδομένα τόσο για τους γονείς και τα παιδιά όσο και για τους παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς. Όλοι θέλουν μία όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους πάντα με έναν κοινό στόχο. Το καλό των παιδιών. Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η ενημέρωση γονέων από τους δασκάλους στο σχολείο, αλλά και στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο.

Ενημέρωση γονέων από δασκάλους

Με δεδομένο ότι πλέον οι νέοι γονείς, αλλά και οι δάσκαλοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε κάποια θέματα σε σχέση με το παρελθόν, στα περισσότερα σχολεία γίνονται συγκεντρώσεις γονέων.

Ο υπεύθυνος του σχολείου καλεί τους γονείς σε μία συνάντηση με στόχο την ενημέρωσή τους για διάφορα θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, αλλά και ενδεχόμενα προβλήματα που ίσως προκύπτουν ανά διαστήματα.

Μπορεί, επίσης, να κάνει τη λεγόμενη «σχολή γονέων», δηλαδή να καλέσει κάποιον ειδικό ανάλογα με το θέμα  της συγκέντρωσης και να ενημερώσει τους γονείς για σημαντικά θέματα, όπως είναι το bullying και ο εκφοβισμός στο σχολείο ή ο τρόπος διαχείρισης της συμπεριφοράς των παιδιών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς ενημερώνονται από τους ειδικούς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ψυχολογία και αυτό τους βοηθά να εντοπίζουν τα αδύναμα σημεία στη σχέση τους με το παιδί τους. Έτσι, καθοδηγούνται σε έναν πιο αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισής τους.

Τι θέματα συζητιούνται συνήθως στην ενημέρωση γονέων

Η ενημέρωση γονέων από τους δασκάλους δεν αφορά μόνο τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο, αλλά και βαθύτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική τους υγεία. Τα θέματα που μπορεί να συζητηθούν στην ενημέρωση γονέων από τους δασκάλους ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Ενημέρωση γονέων στο νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό

Όταν αφορά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας οι παιδαγωγοί, γνωρίζοντας πόσο τεράστια σημασία έχει η προσχολική αγωγή, ενημερώνουν τους γονείς για σημαντικά θέματα, όπως:
 

 • ο ρόλος του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου στην κοινωνικοποίηση του παιδιού
   
 • η πιθανή άρνησή του να πάει εκεί και πώς να το διαχειριστούν οι γονείς
   
 • η ομαλή προσαρμογή στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο 
   
 • πώς διαχειρίζεται ο παιδαγωγός δύσκολες καταστάσεις μέσα στην τάξη
   
 • η ψυχική, πνευματική και συναισθηματική υγεία του παιδιού
   
 • η συνεργασία γονέων με τους παιδαγωγούς
   
 • η προετοιμασία των παιδιών νηπιαγωγείου για την πρώτη τάξη του δημοτικού


Συγκέντρωση γονέων στο δημοτικό

Για  γονείς που έχουν μεγαλύτερα παιδιά στην ηλικία του δημοτικού, οι δάσκαλοι αναφέρονται σε θέματα, όπως:
 

 • η σχολική ετοιμότητα 
   
 • η ενδεχόμενη άρνησή του παιδιού να πάει στην πρώτη τάξη του δημοτικού
   
 • η συνεργασία των γονέων με το σχολείο και τους δασκάλους
   
 • η πορεία του παιδιού μέσα στην τάξη
   
 • η διαχείριση του χρόνου ανάμεσα στη  μελέτη και στις εξωσχολικές δραστηριότητες
  (διάβασε το άρθρο:πως να διαβάσω το παιδί μου στην πρώτη Δημοτικού;)
 • η πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών
   
 • ο εντοπισμός από τους δασκάλους πιθανών μαθησιακών δυσκολιών σε κάποια παιδιά
   

Συγκέντρωση γονέων στο γυμνάσιο και το λύκειο

Οι γονείς με παιδιά γυμνασίου και λυκείου στην ενημέρωση γονέων πέρα από την απόδοση των παιδιών στα μαθήματα, καλό θα ήταν να ενημερώνονται και για πιθανά θέματα που έχει εντοπίσει ο εκπαιδευτικός σχετικά με:
 


Ενημέρωση γονέων από δασκάλους: γιατί δεν πρέπει να λείπεις ποτέ 

Η ενημέρωση γονέων από τους δασκάλους δεν αφορά μόνο τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο, αλλά και βαθύτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική τους υγεία. Σε μία εποχή που συνεχώς συμβαίνουν δυσάρεστα γεγονότα με θύματα τα ίδια τα παιδιά και με αιτία την εύθραυστη ψυχολογία τους είτε από ψυχολογική πίεση είτε από έλλειψη επικοινωνίας με την ίδια την οικογένεια, το λιγότερο που έχουν να κάνουν όλοι οι γονείς είναι να παρευρίσκονται πάντα σε κάθε ενημέρωση γονέων από τους δασκάλους. 

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για έναν γονιό πέρα από το καλό του παιδιού του και την ενημέρωσή του για το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτό περνάει αρκετές ώρες της ημέρας.


Τίποτα πιο σημαντικό από την ευκαιρία να βρεθεί και να γνωριστεί με τους άλλους γονείς, αλλά και να συζητήσει για θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί του είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο.

Τίποτα πιο σημαντικό από το να πάρει γνώσεις και να μάθει πώς να χειριστεί ή ακόμα και να προλάβει ενδεχόμενες δύσκολες καταστάσεις.

Η συγκέντρωση γονέων είναι ύψιστης σημασίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται σαν μία περιττή συνάντηση. Ειδικά, όταν πρόκειται για γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, τα οποία βρίσκονται στα πιο κρίσιμα χρόνια για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και της προσωπικότητάς τους.

Μία ενημέρωση, μία καθοδήγηση από τους ειδικούς, τους εκπαιδευτικούς και τους παιδαγωγούς είναι πάντα ευπρόσδεκτη και πρέπει πάντα όλοι ανεξαιρέτως οι γονείς να είναι παρόντες.

Γιατί τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για να το αναβάλουν…