Μοντεσσοριανό υλικό αγορά ή επένδυση;

Η Μαρία Μοντεσσόρι είχε ένα όραμα για την εκπαίδευση. Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, όταν τα παιδιά βρίσκονται σε ένα περιβάλλον, όπου οι δραστηριότητες  γίνονται με τρόπο που υποστηρίζει τη φυσική τους ανάπτυξη, μπορούν να εκπαιδευτούν μόνα τους. Για αυτό το λόγο, η Μαρία Μοντεσσόρι δημιούργησε παιδαγωγικό υλικό, που επιτρέπει στα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητοι και σκεπτόμενοι ενήλικες. Πολλοί ίσως θεωρούν εσφαλμένα ότι η μέθοδος Μοντεσσόρι είναι για την ελίτ, αλλά αν κατανοήσουν την αξία της μοντεσσοριανής μεθόδου και τη χρήση του μοντεσσοριανού υλικού, θα καταλάβουν ότι δεν πρόκειται απλώς για μία αγορά ενός εκπαιδευτικού υλικού, αλλά για μία επένδυση με τεράστια οφέλη για τα παιδιά.

Πότε δημιουργήθηκε το μοντεσσοριανό υλικό


Το 1922, η εταιρεία Leermiddelenhuis έκανε συμφωνία με Μαρία Μοντεσσόρι για να κατασκευάζει το μοντεσσοριανό υλικό σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις της.

Περίπου το 1926 ένας ξυλουργός, ο Albert Nienhuis προσχώρησε στην εταιρεία Leermiddelen. Είχε εμπειρία στη δημιουργία μικρών ξύλινων αντικειμένων και του ζητήθηκε να βοηθήσει με την κατασκευή του μοντεσσοριανού υλικού.

Ποιο είναι το αυθεντικό μοντεσσοριανό υλικό

Εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου υπήρχε έλλειψη σε πρώτη ύλη, αλλά ο Albert Nienhuis κατάφερε να εξασφαλίσει τα υλικά και να συνεχίσει την κατασκευή του υλικού της Μοντεσσόρι.

Έτσι, το 1929 ιδρύθηκε από τον Albert Nienhuis η ολλανδική εταιρεία Nienhuis Montessori, η οποία εγκρίθηκε επίσημα από τον Σύνδεσμο Montessori Internationale (AMI), που ιδρύθηκε από την ίδια τη Μαρία Μοντεσσόρι για να συνεχίσει το έργο της. Είναι η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως, που κατασκευάζει το αυθεντικό μοντεσσοριανό υλικό σύμφωνα με τις προσδοκίες και το όραμα της Μαρίας Μοντεσσόρι.

Σε ποιoυς τομείς επικεντρώνεται το εκπαιδευτικό μοντεσσοριανό υλικό 

Χρησιμοποιώντας το ανάλογο υλικό και πάντα με βάση την ηλικία του ένα παιδί που ακολουθεί τη μοντεσσοριανή μέθοδο διδασκαλίας αποκτά αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Μπορεί να μάθει να αυτοεξυπηρετείται και να κάνει δραστηριότητες της καθημερινής ζωής από πολύ μικρή ηλικία. Μπορεί να μάθει τα σχήματα, τα χρώματα, τα μεγέθη και τις διαστάσεις των αντικειμένων με έναν μοναδικό τρόπο. Επιπλέον, μπορεί να εξοικειωθεί με αντικείμενα, όπως η γεωμετρία, τα μαθηματικά, η γεωγραφία, η ανάγνωση, η γραφή, η βιολογία χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό μοντεσσοριανό υλικό.

Το κάθε υλικό διδάσκει μόνο μία ικανότητα κάθε φορά, έτσι ώστε το παιδί να έχει το χρόνο να το επεξεργαστεί και να το κατανοήσει με το δικό του ρυθμό.

Διάβασε τι κατακτά το παιδί ανάλογα με το κάθε μοντεσσοριανό υλικό

Ποια είναι η αξία του μοντεσσοριανού υλικού


Μία σύντομη περιγραφή των υλικών και των μέσων που εφαρμόζονται στη μοντεσσοριανή μέθοδο μπορεί να δημιουργεί στον αναγνώστη την εντύπωση ενός λογικού και πειστικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Όμως, όπως είπε η Μαρία Μοντεσσόρι, «Η αξία της μεθόδου μου δεν είναι η οργάνωσή της καθεαυτή, αλλά οι συνέπειές της στο παιδί.»

Με άλλα λόγια, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι για παράδειγμα να καταφέρει ένα παιδί να τοποθετήσει στη σωστή σειρά τις ράβδους ή τους κύβους του μοντεσσοριανού υλικού, αλλά τα οφέλη που θα προσφέρει στο παιδί και στην πνευματική του ανάπτυξη όλη αυτή η διαδικασία μέσα από τον συγκεκριμένο τρόπο χρήσης και εφαρμογής του εκπαιδευτικού υλικού της Μοντεσσόρι.

Το μοντεσσοριανό υλικό καλλιεργεί την επιθυμία του παιδιού να μάθει. Προωθεί τη φαντασία, αυξάνει τη διορατικότητα και το ωθεί να ανακαλύψει τα ταλέντα του. 
Το βοηθά να αναπτύξει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και προωθεί την κριτική σκέψη. Κατά μία έννοια, το παιδί γίνεται δάσκαλος του εαυτού του. Μια δεξιότητα που θα διαρκέσει για μία ολόκληρη ζωή.

Και όλα αυτά μέσα από την παρατήρηση, την εξάσκηση και την αυτοδιόρθωση, καθώς το μοντεσσοριανό υλικό είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που οδηγεί το παιδί να διαπιστώσει το λάθος μόνο του και να το διορθώσει. Έτσι, η ικανοποίηση από την επιτυχία του είναι ακόμα μεγαλύτερη, διότι τα καταφέρνει όλα μόνο του. Και όταν ένα παιδί καταφέρνει πράγματα μόνο του, τότε είναι πραγματικά ευτυχισμένο! 

Ο μοντεσσοριανός δάσκαλος απλά παρατηρεί τα παιδιά και αφήνει τη φυσική τους περιέργεια να τα οδηγήσει στη γνώση μέσα από τη δοκιμή και το λάθος. 

"Ο δάσκαλος πρέπει να φυτέψει τον σπόρο και στη συνέχεια να εξαφανιστεί παρατηρώντας και περιμένοντας. "

Μοντεσσοριανό υλικό αγορά ή επένδυση;


Αν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη και τις συνέπειες που έχει η χρήση του μοντεσσοριανού υλικού στα παιδιά και την τεράστια αξία του για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και της ανεξαρτησίας τους, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι το να αποκτήσει κανείς το μοντεσσοριανό υλικό δεν είναι μία απλή αγορά, αλλά μία επένδυση για το καλό των παιδιών.

Από που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το αυθεντικό μοντεσσοριανό υλικό στην Ελλάδα

Το αυθεντικό μοντεσσοριανό υλικό της ολλανδικής εταιρείας Nienhuis Montessori μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος στην Ελλάδα αποκλειστικά από το «Παιδαγωγικό Παιχνίδι» - Κλειδάς.


Η εταιρεία Κλειδάς διατηρεί φυσικό κατάστημα στην Αθήνα, αλλά μπορεί κάποιος να κάνει την αγορά του μοντεσσοριανού υλικού και από το On-line κατάστημα www.kleidas.gr
 

Η εταιρία Δ.Κλειδάς & ΣΙΑ - "Το Παιδαγωγικό Παιχνίδι" δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια στην εμπορία εποπτικού υλικού αλλά και καινοτόμου παιδαγωγικού υλικού και εξοπλισμού (παιδαγωγικά παιχνίδια, έπιπλα, εξοπλισμός εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, συμβολικό παιχνίδι, προϊόντα ψυχοκινητικής αγωγής και εικαστικών τεχνών, εξειδικευμένο υλικό ειδικής αγωγής, ιδιαίτερα επιτραπέζια παιχνίδια).

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον πλήρη εξοπλισμό εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμίδων τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών σχολείων και στη δημιουργία ολοκληρωμένων προτάσεων για τη διαμόρφωση του χώρου σας και παράλληλα έχει αποκλειστικές συνεργασίες με ορισμένες από τις πιο καταξιωμένες εταιρείες του κλάδου.

Αναγνωρίζει τις σύγχρονες ανάγκες των γονιών και των παιδαγωγών και παρέχει κατάλληλο υλικό προσαρμοσμένο σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού , τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Έτσι, σε ένα περιβάλλον διασκέδασης και ψυχαγωγίας η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική! 

 

Μάθετε περισσότερα για την αγορά του μοντεσσοριανού υλικού

 

Αν είσαι παιδαγωγός η γονιός και σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για τη μέθοδο Μοντεσσόρι διάβασε τα βιβλία που έχει γράψει η ίδια η Μαρία Μοντεσσόρι που εξηγούν καλύτερα από κάθε άλλο βιβλίο τις αρχές της Μοντεσσοριανής μεθόδου.Δες τα βιβλία που έχει γράψει η ίδια η Μοντεσσόρι μεταφρασμένα στην Ελληνική γλώσσα