Σεμινάρια που συνδυάζουν Μοντεσσόρι και ειδική αγωγή

Πάρα πολύ ενδιαφέρον προκαλεί ο συνδυασμός της μοντεσσοριανής μεθόδου με την ειδική αγωγή. Μπορεί μία γενική παιδαγωγός να διαφοροποιήσει την παιδαγωγική μέθοδο και διαδικασία, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες; Μία ειδική παιδαγωγός μπορεί να εφαρμόσει το υλικό Μοντεσσόρι; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στα σεμινάρια που συνδυάζουν τη Μοντεσσόρι με την ειδική αγωγή.

Πρόκειται για 10 μηνιαίες 4ωρες συναντήσεις, όπου θα καλυφθεί βασική θεωρία, υλικό και φιλοσοφία της παιδαγωγικής Μοντεσσόρι.

Παράλληλα θα εξεταστούν χαρακτηριστικά βασικών δυσκολιών, που συναντούν οι παιδαγωγοί σε παιδιά και πώς μπορούν να τροποποιήσουν την παιδαγωγική διαδικασία, ώστε να αφορά και παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες που εντάσσονται στην τυπική εκπαίδευση.


Μια παιδαγωγός Μοντεσσόρι και μια ειδική παιδαγωγός ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Στην καθημερινότητα της τάξης συχνά συναντάμε δυσκολίες στο να διαφοροποιήσουμε το περιβάλλον, ώστε να χωρά το ενδιαφέρον όλων των παιδιών. Στην καθημερινότητα της τάξης συχνά συναντάμε παιδιά, που χρειάζονται στήριξη και πριν από αυτή, αναγνώριση.

Πώς θα μπορέσει μια γενική παιδαγωγός να διαφοροποιήσει την παιδαγωγική διαδικασία, ώστε να χωρά όλους; Πώς μπορεί μια ειδική παιδαγωγός να εφαρμόσει υλικό Μοντεσσόρι.

Σε ποιους απευθύνεται;

Αυτές οι συναντήσεις απευθύνονται σε:
 

 • παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας
   
 • βρεφονηπιοκόμους
   
 • νηπιαγωγούς
   
 • ειδικούς παιδαγωγούς
   
 • φοιτητές παιδαγωγικών σχολών
   
 • όσους έχουν ανάλογο ενδιαφέρον.


Συντονίζουν:

Νομικού Ντίνα (μοντεσσοριανή παιδαγωγός)

Λαμπρινή Κουβαρά (Ψυχοπαιδαγωγός στην ειδική αγωγή)

Το πρόγραμμα

Σάββατα 16.00-20:00 στη Μικρή Σαμπάλα (28ης Οκτωβρίου 22, Παλαιό Φάληρο)

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 19/10/2019 (Νομικού Ντίνα)

Έναρξη ομάδας, το συμβόλαιο μας και η γνωριμία.
Βασική θεωρία ανάπτυξης παιδαγωγικής Montessori. Η χωροταξία, το σκεπτικό οργάνωσης υλικού. Ο δάσκαλος και η ομάδα των παιδιών. Τα κλειδιά για να οργανώσουμε ένα περιβάλλον.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 23/11/2019 (Λαμπρινή Κουβαρά)

Δυσκολίες μαθητών που συναντάμε στην τυπική τάξη.
Τα παιδιά και οι δυσκολίες τους με βάση τη διάγνωση που έχουν από τον εκάστοτε φορέα αλλά και με βάση τις δυσκολίες που βλέπουμε πως αντιμετωπίζουν εντός και εκτός αίθουσας. Με ποιους τρόπους θα γίνει καλύτερη η επικοινωνίας μας με το πλαίσιο-οικογένεια-μαθητής-ειδικοί θεραπευτές -σχολείο.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 14/12/2019 (Ντίνα και Λαμπρινή)

Μέρος 1: Λεπτοί χειρισμοί και αυτονομία. Το υλικό της καθημερινής ζωής. Η αυτονομία , η ατομική δουλειά. Πρακτική με υλικό Montessori
Μέρος 2: Μετατροπές του υλικού της καθημερινής ζωής για παιδιά ειδικών ικανοτήτων. Το υλικό της καθημερινής ζωής ευέλικτα στην τάξη.


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 18/1/2020 (Ντίνα και Λαμπρινή)

Επικοινωνώντας με όλους.
Η λεκτική επικοινωνία στην τάξη για όλους. Πώς μιλάμε και εντάσσουμε τη διαφορετικότητα στην ομάδα των παιδιών και των γονιών. Παιχνίδια αποδοχής, επικοινωνίας και δικαιοσύνης. Δουλεύοντας με τα δικά μας στεγανά.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 15/2/2020 (Ντίνα και Λαμπρινή)

Οι ρουτίνες.
Φαγητό, ύπνος, πλύσιμο, μετακινήσεις κι όλα όσα κάνουμε καθημερινά με την ομάδα μας. Το σκεπτικό που διευκολύνει την ευελιξία, οι αλλαγές που κάνουμε ανά διαστήματα. Η οπτικοποίηση ως εργαλείο.

ΜΑΡΤΙΟΣ 7/3/2020 (Λαμπρινή Κουβαρά)

Παιχνίδι και παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Θα ασχοληθούμε με τη θεωρία του παιχνιδιού καθώς και τη σημαντικότητα του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θα κάνουμε παιχνίδια που μπορούν να προσαρμοστούν σε όλα τις ηλικίες των παιδιών.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 5/4/2020

Η παρατήρηση. ( Ντίνα Νομικού)
Οφέλη της παρατήρησης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Τι παρατηρούμε στην ομάδα, στο περιβάλλον. Ο τρόπος καταγραφής. Τα συμπεράσματα και πώς εφαρμόζονται οι αλλαγές.

ΜΑΙΟΣ 9/5/2020 (Ντίνα και Λαμπρινή)

Γλωσσικό περιβάλλον
Μέρος 1: Το υλικό Montessori για τη γλώσσα. Πρακτική με υλικό.
Μέρος 2: Μετατροπές του υλικού για παιδιά με δυσκολίες.

ΙΟΥΝΙΟΣ 6/6/2020 (Ντίνα και Λαμπρινή)

Εργαστήρι κατασκευής υλικού.
Κατασκευάζουμε υλικό γλώσσας και καθημερινής ζωής.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2020 (Ντίνα και Λαμπρινή)

Παιχνίδια σε κύκλο, γιορτές και δικαιοσύνη.
Η ώρα του κύκλου, προτάσεις που θα βοηθήσουν την ομάδα. Οι γιορτές και πως αποκτούν νόημα για όλους. Η δικαιοσύνη και πως την καλλιεργούμε στην τάξη. Κλείσιμο της ομάδας μας.

Δίνεται αναλυτική βεβαίωση συμμετοχής.

Κόστος συμμετοχής 500€ σε 4 δόσεις (Οκτώβριος/Δεκέμβριος/Μάρτιος και Μάιος).

 

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως και 11/10/2019
 

Δηλώσεις συμμετοχής με e-mail στο [email protected] ή sms στο 6947842849 (όνομα, τηλ και mail) 


Δημοφιλή άρθρα: