Εργαστήριο ρομποτικής: πώς να φτιάξεις το δικό σου με απλά βήματα

Η ρομποτική είναι ένας κλάδος που τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και να προκαλεί το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. Επειδή απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες παιδιών, από την προσχολική ηλικία μέχρι και το Λύκειο, έχουν αρχίσει και οι ίδιοι οι γονείς να αναζητούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ρομποτική, έτσι ώστε τα παιδιά τους μέσα από αυτόν το διασκεδαστικό τρόπο μάθησης να έρθουν σε επαφή με τον προγραμματισμό, τα μαθηματικά, τη φυσική, τις τέχνες και την ιστορία. Αυτή η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει και σε μία νέα ανάγκη της εποχής για δημιουργία εργαστηρίων ρομποτικής.

Ποιός μπορεί να φτιάξει εργαστήριο ρομποτικής;

Εργαστήριο ρομποτικής μπορεί να φτιάξει οποιοσδήποτε, αρκεί να έχει τον κατάλληλο χώρο, εξοπλισμό και την ανάλογη εκπαίδευση ρομποτικής.

Ένα εργαστήριο ρομποτικής μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, έχοντας εξολοκλήρου μόνο αυτό το αντικείμενο. Μπορεί, όμως, άνετα να ενταχθεί και στο πρόγραμμα των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ), ακόμα και των παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, μια και η ρομποτική μπορεί να γίνει ήδη από την προσχολική ηλικία.


Πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου εργαστήριο ρομποτικής;

Πριν από κάθε απόφαση, πρέπει πρώτα να μελετήσεις τα βήματα που θα ακολουθήσεις και σε αυτό χρειάζεσαι έναν καλό οδηγό, που θα σε πάει από έναν δρόμο εύκολο και αποδοτικό ταυτόχρονα.

Αυτός δεν είναι άλλος από την Eduk8, που έχει εμπειρία σε αυτό και μπορεί να σε καθοδηγήσει σωστά από την αρχή ως το τέλος.

Ποια είναι τα βήματα υλοποίησης;

Θα χρειαστείς:
 

 • Χώρο εργαστηρίου
   
 • Εκπαιδευτές και πιστοποίηση
   
 • Εξοπλισμό ρομποτικής και εκπαιδευτικό υλικό
   
 • Εκπαιδευτική ύλη και οργάνωση του κύκλου  μαθημάτων


Πώς πρέπει να είναι ο χώρος του εργαστηρίου;

Θα πρέπει να επιλέξεις ένα κτίριο με ευρύχωρες αίθουσες. Αν έχεις ήδη παιδικό σταθμό ή ΚΔΑΠ , θα πρέπει να επιλέξεις την πιο ευρύχωρη αίθουσα, έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά να απλώνουν τις πίστες και το εκπαιδευτικό υλικό και να κινούνται στο χώρο άνετα, καθώς πειραματίζονται με τη ρομποτική.

Τα παιδιά πρέπει να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι εργασίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να λειτουργούν σε ομάδες, να ανταλλάζουν απόψεις και να φτάνουν στην επίλυση των προβλημάτων μέσα από τη συνεργασία και την επικοινωνία.

Επιπλέον, πιθανόν να χρειαστεί κάποιος υπολογιστής, tablet, προτζέκτορας ή διαδραστικός πίνακας ανάλογα με τις ανάγκες.

Τέλος, καλό θα ήταν να υπάρχει στο χώρο του εργαστηρίου αποθηκευτικός χώρος για να μπορούν εύκολα τα παιδιά να οργανώνουν το εκπαιδευτικό υλικό και να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό.

Εκπαιδευτές και πιστοποίηση

Τα μαθήματα ρομποτικής γίνονται από εκπαιδευτές ρομποτικής.  Μπορεί να είναι είτε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου ρομποτικής ή του παιδικού σταθμού ή του ΚΔΑΠ είτε κάποιος παιδαγωγός ή εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει λάβει πιστοποίηση εκπαιδευτών ρομποτικής.

Για να γίνει κάποιος εκπαιδευτής δε χρειάζεται απαραίτητα να έχει γνώσεις STEM, μαθηματικών ή πληροφορικής και ρομποτικής.  Αρκεί να έχει την ικανότητα να εμπνέει τα παιδιά και να τα καθοδηγεί να βρίσκουν μόνα τους λύσεις.

Μπορείς να αποκτήσεις πιστοποίηση από την ίδια τη LEGO Education μέσα από την εκπαίδευση που παρέχει η Eduk8 και η οποία πραγματοποιείται από τους δύο πρώτους και μοναδικούς στην Ελλάδα πιστοποιημένους από τη LEGO Education εκπαιδευτές εκπαιδευτών.

Η εκπαίδευση μπορεί να δώσει σε κάθε ενδιαφερόμενο όλα τα εφόδια που χρειάζεται κάποιος για να εξοικειωθεί με το εκπαιδευτικό υλικό, να γνωρίσει τη μεθοδολογία της LEGO Education και να προετοιμάσει το εργαστήριό του, είτε είναι έμπειρος χρήστης είτε πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα παίρνοντας μία διεθνή πιστοποίηση.

Εξοπλισμός ρομποτικής και εκπαιδευτικό υλικό

Υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές προτάσεις από τη LEGO Education. Έτσι, ανάλογα με τις ηλικίες παιδιών που θέλεις να διδάξεις υπάρχουν και τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά πακέτα και εξοπλισμός ρομποτικής:
 

 • για παιδιά προσχολικής ηλικίας  η σειρά LEGO Education Preschool
   
 • για παιδιά από 6 έως 9 ετών το LEGO Education WeDo 2.0
   
 • για παιδιά 10-14 ετών το LEGO Education Spike Prime
   
 • για παιδιά ηλικίας 15+ το LEGO Mindstorms Education EV3
   

Όλες οι εκπαιδευτικές προτάσεις της LEGO Education συνοδεύονται από μαθήματα και έτοιμες δραστηριότητες για τον καθηγητή.

Υπάρχουν και άλλες προτάσεις που σχετίζονται με τη μηχανική, την ανάπτυξη κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων, γραμματισμού κ.ά. και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες του εργαστηρίου ρομποτικής που θα φτιάξεις.

Πώς θα ξέρεις πόσα εκπαιδευτικά πακέτα χρειάζεσαι για το εργαστήριο ρομποτικής;

Ανάλογα με τον αριθμό παιδιών που παρακολουθούν ένα τμήμα ρομποτικής, θα αποφασίσεις και ποια είναι η ποσότητα του εκπαιδευτικού υλικού που χρειάζεσαι.

Η LEGO Education προτείνει ένα εκπαιδευτικό πακέτο σε μία ομάδα των δύο μαθητών.  Για να είναι λειτουργικό ένα τμήμα θα πρέπει να έχει από 8 έως 12 παιδιά.  

Αν υποθέσουμε ότι έχεις 40 παιδιά, θα φτιάξεις 4 τμήματα από 10 παιδιά και έτσι, θα χρειαστείς μόνο 5 εκπαιδευτικά σετ, τα οποία θα χρησιμοποιούνται από όλα τα τμήματα σε διαφορετικές ημέρες και ώρες μαθήματος, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις πολλά εκπαιδευτικά πακέτα.

Εκπαιδευτική ύλη και οργάνωση του κύκλου μαθημάτων

Το λογισμικό και τα προγράμματα σπουδών είναι δωρεάν. Το λογισμικό πρέπει να εγκατασταθεί σε όλους τους υπολογιστές που θα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Μέσα στο λογισμικό υπάρχουν και τα βιβλία του καθηγητή, καθώς και η καθοδήγηση για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα.

Ποια πρέπει να είναι η διάρκεια των μαθημάτων;

Για αρχή θα ήταν καλό να δημιουργηθούν μικρά τμήματα και σε αριθμό μαθητών, αλλά και σε διάρκεια. Τα εργαστήρια μικρής διάρκειας πχ. ένας κύκλος των 8-12 μαθημάτων θα σου δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσεις την εμπειρία, την καλύτερη εξοικείωση και τη  γνώση για να ετοιμάσεις στη συνέχεια μεγαλύτερης διάρκειας προγράμματα με τη δική σου σφραγίδα.

Η καλύτερη διαφήμιση για το χώρο σου είναι πάντα η δουλειά των μαθητών σου.

Η Eduk8 σου παρέχει ολοκληρωμένο πακέτο για την πλήρη οργάνωση του δικού σου εργαστηρίου ρομποτικής

Το  πακέτο περιλαμβάνει:
 

 • όλο το υλικό της LEGO Education
   
 • δωρεάν δραστηριότητες και φύλλα εργασιών για όλα τα προϊόντα της LEGO Education
   
 • την επίσημη εκπαίδευση και πιστοποίηση της LEGO Education
   
 • τη δυνατότητα παροχής εξειδικευμένου προσωπικού για τα μαθήματά σου
   
 • συμβουλές για την καλύτερη προώθηση και οργάνωση του εργαστηρίου σου
   
 • προωθητικές ενέργειες για τη συγκέντρωση μαθητών στο κέντρο σου.
   
 • Business Plan
   
 • Εκπαίδευση των στελεχών σου
   
 • Έτοιμα δημιουργικά για την διακόσμηση και την προώθηση του χώρου σου

 

Τέλος, ένας εξειδικευμένος συνεργάτης θα σε βοηθήσει και θα λύσει τις όποιες απορίες έχεις

Για επιπλέον βοήθεια και καθοδήγηση επικοινώνησε απευθείας με την Eduk8 στο 2316 011 012 είτε με ένα e-mail στο [email protected]