Η γνωριμία μας με την «Πλαστελίνη»

Πολλές φορές έχουμε συναντήσει ανθρώπους στη ζωή μας, που ασχολούνται με ένα επάγγελμα, επειδή αναγκάστηκαν χωρίς να το θέλουν, χωρίς καν να τους αρέσει. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να μην είναι αποδοτικοί σε αυτό που κάνουν, γιατί απλώς δεν το αγαπούν.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που πάντα ήθελαν να κάνουν ένα επάγγελμα και το ακολούθησαν, ένα επάγγελμα στο οποίο έχουν αφιερώσει τη ζωή τους και δε μπορούν να διανοηθούν ότι δε θα τα κάνουν όλα, όπως πρέπει.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και η κ. Αντιγόνη Μπάτσικα, βρεφονηπιοκόμος, που για 13 ολόκληρα χρόνια εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως δασκάλα προσχολικής αγωγής. Από την αγκαλιά της πέρασαν όλες οι ηλικίες παιδιών προσχολικής ηλικίας και αυτό της έδινε δύναμη κάθε μέρα για να συνεχίσει το πολύ σημαντικό έργο της.

Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι χώροι φύλαξης. Είναι κέντρα προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και η ποιότητα των παιδαγωγών, που εργάζονται σε αυτά, έχει τεράστια σημασία. Γιατί η παιδαγωγική ταυτότητα ενός κέντρου προσχολικής αγωγής καθορίζεται από τους ίδιους τους παιδαγωγούς.

Βλέποντας, λοιπόν, τόσα χρόνια από κοντά πόσο τεράστια είναι η σημασία της προσχολικής αγωγής, πόσο σημαντικά είναι τα ερεθίσματα που λαμβάνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και πόσο θετική είναι η εξέλιξή τους, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες και δράσεις παιδαγωγικού περιεχομένου, αποφάσισε να αφοσιωθεί σε αυτό ακριβώς.

Από το 1994 ξεκίνησε να παρέχει επιμόρφωση σε παιδαγωγούς με μία σειρά σεμιναρίων όχι μόνο για τον τρόπο υλοποίησης του παιδαγωγικού προγράμματος, αλλά και για τον τρόπο επικοινωνίας με τους ίδιους τους γονείς.

Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι οι γονείς δεν πρέπει να μένουν έξω από όλη αυτή τη διαδικασία. Ο τρόπος προσέγγισης του παιδαγωγού προς τους γονείς παίζει τεράστιο ρόλο για να χτιστεί η εμπιστοσύνη τόσο μεταξύ τους όσο και μεταξύ παιδαγωγού και παιδιού.

Σιγά σιγά, η κ. Αντιγόνη Μπάτσικα άρχισε να παρέχει συμβουλευτική και σε ιδιοκτήτες κέντρων προσχολικής αγωγής για την οργάνωση του εκπαιδευτικού τους έργου. Εδώ και χρόνια συνεργάζεται με ιδιωτικά κέντρα προσχολικής αγωγής ως εξωσχολικός συνεργάτης - Σύμβουλος Παιδαγωγικού έργου. Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε να πλάθεται… η «Πλαστελίνη»!

Τι είναι η «Πλαστελίνη»

Η κ. Αντιγόνη Μπάτσικα πιστεύει ότι όλα πλάθονται, για αυτό το λόγο και ονόμασε αυτό που αγαπά «Πλαστελίνη» και έχει αυτό το λογότυπο. Υλοποιείται σε πολλά ιδιωτικά κέντρα προσχολικής αγωγής και  παρέχει:
 

 • το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ»
   
 • την  έκδοση εφημερίδας του κέντρου προσχολικής αγωγής
   
 • τα επιμορφωτικά σεμινάρια για την προσχολική αγωγή & την οργάνωση
  του κέντρου προσχολικής αγωγής

   

Επιπλέον:
 

 • Οργανώνει το παιδαγωγικό έργο
   
 • Σχεδιάζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα
   
 • Δημιουργεί το παιδαγωγικό υλικό
   
 • Εκπαιδεύει και επιμορφώνει το διδακτικό προσωπικό
   
 • Παρέχει ατομική  συμβουλευτική  στήριξη, σε θέματα λειτουργίας & έργου των κέντρων προσχολικής αγωγής
   
 • Οργανώνει την  εσωτερική λειτουργία του χώρου
   
 • Παρέχει συμβουλές στη  γραμματεία σχετικά με έντυπα διαιτολογίων, ανακοινώσεις, προσκλήσεις, βεβαιώσεις, γενικά έντυπα που απευθύνονται σε γονείς, κ.ά.
   

Επομένως, στόχος της «Πλαστελίνης» είναι να κάνει παιδαγωγούς και κέντρα προσχολικής αγωγής να πλάσουν μαζί με τους γονείς και τα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον για την προσχολική αγωγή στη χώρα μας.
 

Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ο στόχος αυτός είναι ακριβώς ίδιος με το στόχο του schooling.gr, δηλαδή  να αποτελέσει κίνητρο για μεγαλύτερη υποστήριξη της προσχολικής αγωγής από όλους -παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας, βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς, υπεύθυνους κέντρων προσχολικής αγωγής - σαν μία γροθιά με κοινό γνώμονα το καλό των παιδιών και μόνο των παιδιών.
 

plastelini-edu.gr

Επίσης:

 

 • Αν είσαι υπεύθυνος σε ιδιωτικό ή δημοτικό παιδικό σταθμό ή ΚΔΑΠ, πρόσθεσε το σχολείο σου στην πλατφόρμα μας
   
 • Αν έχεις επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες ή προϊόντα που σχετίζονται με την προσχολική εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση, μάθε περισσότερα πατώντας εδώ.