Πώς το βιβλίο έγινε παιχνίδι!

Στην Ποταμιά της Θάσου σε ένα μικρό χωριό χωρίς βιβλιοθήκη, η νηπιαγωγός Βίκυ Ξανθοπούλου έκανε το βιβλίο παιχνίδι με την πρωτότυπη δράση της «Παίζουμε Βιβλίο;».

Κατάφερε να αποσπάσει το διεθνές βραβείο «The Freedon Literacy Award» (Βραβείο ελευθερίας μέσω του γραμματισμού) από τον οργανισμό «Judith’s Reading Room», με έδρα την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, που προωθεί τη φιλαναγνωσία.

Πώς το βιβλίο έγινε παιχνίδι!

Η δράση αυτή είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων, που συνδυάζει βιωματικά το παιχνίδι με το βιβλίο- αναπτύσσοντας την πολυπολιτισμικότητα, αλλά και ενισχύοντας την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των μαθητών της στο διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο Ποταμιάς.


Τα παιδιά προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα, καθένα από τα οποία είναι μοναδικό και στόχος της νηπιαγωγού είναι να γίνουν όλα τα παιδιά μία ομάδα, που θα μάθει να συνεργάζεται, να εκφράζει τις σκέψεις και να μοιράζεται τα συναισθήματά της, ενισχύοντας την ενσυναίσθηση.

Όπως, αναφέρει η ίδια η Βίκυ Ξανθοπούλου, η διαδικασία της μάθησης στο σχολείο περνά μέσα από το παιχνίδι. Για αυτό το λόγο και η δράση περιλαμβάνει τις λέξεις «βιβλίο» και «παίζουμε».

Έτσι, η τάξη γεμίζει από παιδικά χαμόγελα και η επαφή με το βιβλίο γίνεται παιχνίδι.

Λόγω του ότι το χωριό δε διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη, αυτή η δράση θεωρείται απαραίτητο εργαλείο αλφαβητισμού για τα παιδιά.

Αυτή η νηπιαγωγός αποτελεί τρανή απόδειξη για το πόσο τεράστια είναι η σημασία της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και το πόσα οφέλη μπορεί να αποκομίσουν τα παιδιά από τέτοιους παιδαγωγούς. Ας αποτελέσει, λοιπόν, παράδειγμα προς μίμηση για όλους!

Επίσης: 


Αν έχεις επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες ή προϊόντα που σχετίζονται με την προσχολική εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση, μάθε περισσότερα πατώντας εδώ.