Ρομποτική στην προσχολική ηλικία γίνεται;

Πολλοί όταν ακούν ρομποτική στην προσχολική ηλικία, θεωρούν ότι είναι κάτι, με το οποίο τα παιδιά δε μπορούν να ασχοληθούν, λόγω της μικρής ηλικίας τους. Μπορεί να θεωρούν ότι είναι κάτι δύσκολο και περίπλοκο. Κι όμως, ρομποτική στην προσχολική ηλικία γίνεται! Υπάρχουν εκπαιδευτικά παιχνίδια με τα οποία τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τη Φυσική, τα Μαθηματικά και τον Προγραμματισμό. Έτσι, η ρομποτική μπορεί να ενταχθεί στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο με έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο.


Πώς γίνεται η ρομποτική στην προσχολική ηλικία;

Με τα εκπαιδευτικά παιχνίδια Early Learning της LEGO Education , Coding Express (2-5 ετών) και STEAM Park (3-5 ετών) για τα οποία μπορεί κάποιος να λάβει και επίσημη πιστοποίηση ρομποτικής από τη LEGO Education.


Πώς μπορούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να μάθουν βασικές έννοιες προγραμματισμού μέσα από το παιχνίδι

Με το εκπαιδευτικό υλικό της LEGO Education Coding Express (για παιδιά 2-5 ετών) τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να μάθουν τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού μέσα από το παιχνίδι. Αυτό θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, όπως είναι η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η ενίσχυση της κριτικής σκέψης και η ομαδικότητα.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελείται από ένα τρενάκι που μπορούν τα παιδιά να το κατασκευάσουν με τουβλάκια και κινείται πάνω σε ράγες. Λειτουργώντας σε ομάδες συναρμολογούν τις ράγες και μαθαίνουν να συντονίζουν τις κινήσεις τους, κατανοώντας την ακολουθία και την επανάληψη, που είναι βασικές έννοιες του προγραμματισμού.

Επίσης, υπάρχουν τα ειδικά τουβλάκια δράσης  που τοποθετούνται πάνω στις ράγες σε όποιο σημείο θέλουν τα παιδιά. Το καθένα αντιστοιχεί σε μία διαφορετική εντολή.

Το τρενάκι, όταν βρεθεί πάνω από το κάθε τουβλάκι με τη βοήθεια του αισθητήρα που έχει, εκτελεί την αντίστοιχη εντολή.

Μόλις περάσει πάνω από το:
 

 • Άσπρο τουβλάκι, ανάβει τα φώτα
   
 • Κίτρινο τουβλάκι, πατάει κόρνα
   
 • Κόκκινο τουβλάκι, σταματάει
   
 • Πράσινο τουβλάκι , γυρίζει προς τα πίσω
   
 • Μπλε τουβλάκι, σταματάει για να βάλει καύσιμα


Με αυτόν το διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να προγραμματίσουν τις κινήσεις που θα κάνει το τρενάκι και να εξοικειωθούν με έννοιες, όπως η κίνηση και η αλληλεπίδραση.
Βάζοντας εμπόδια πάνω στις ράγες, μαθαίνουν τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος και καλούνται να βρουν ποια είναι η κατάλληλη λύση, έτσι ώστε το τρενάκι να περάσει από τις ράγες  χωρίς να συγκρουστεί. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουν την κριτική τους σκέψη και τη δημιουργικότητά τους.


Επιπλέον, το Coding Express συνοδεύεται και από μία εφαρμογή, η οποία συνδυάζει το φυσικό παιχνίδι με την τεχνολογία, ενισχύοντας ψηφιακά την εμπειρία των παιδιών.

Το τρενάκι μπορεί να πάρει ψηφιακή μορφή και να εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα, ανάλογα με το τουβλάκι δράσης που είναι από κάτω του.  Έτσι, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν  ευκολότερα και τα συναισθήματα.

Μάθε περισσότερα για το LEGO Education Coding Express

Πώς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τις Επιστήμες;

Με το εκπαιδευτικό παιχνίδι της LEGO Education STEAM Park μπορούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών) να αναπτύξουν δεξιότητες που σχετίζονται με το STEAM, που είναι ακρωνύμιο από τις λέξεις Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics.

Δηλαδή, ένα παιδί μπορεί να έρθει σε μία πρώτη επαφή με τη Φυσική, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά χωρίς καμία πίεση και μέσα από έναν πολύ διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο.

Αν σκεφτούμε ότι χαρακτηριστικό των παιδιών αυτής της ηλικίας είναι η φυσική περιέργεια και η επιθυμία να εξερευνούν τα πάντα γύρω τους, το STEAM Park είναι το κατάλληλο παιχνίδι για να χτίσουν διάφορα μοντέλα, να κάνουν κατασκευές και να αφήσουν τη φαντασία τους να δημιουργήσει ένα ολόκληρο πάρκο με τα 295 τουβλάκια LEGO DUPLO. 

Επιπλέον, εκτός από τα τουβλάκια χρησιμοποιώντας τις  διάφορες φιγούρες και βαρκούλες αρχίζουν να φτιάχνουν ιστορίες και μέσα από το παιχνίδι ρόλων μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά και να συνεργάζονται.
Τέλος, με τα γρανάζια και τις τροχαλίες του παιχνιδιού αρχίζουν να κατανοούν τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος, κάνουν διάφορες προβλέψεις και μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα ενισχύοντας την κριτική τους σκέψη.

Μάθε περισσότερα για το LEGO Education STEAM Park

Έτσι, λοιπόν, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να κάνουν ρομποτική μέσα από τη βιωματική μάθηση και το παιχνίδι, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν περίπλοκα πράγματα που δεν ταιριάζουν με την ηλικία τους. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητά τους.

Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια Early Learning της LEGO Education , Coding Express και STEAM Park μπορείς να τα βρεις στο on-line κατάστημα της Eduk8.