Παιχνίδια έκφρασης συναισθημάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας

παιχνίδια έκφρασης συναισθημάτων

Πολλές φορές είναι δύσκολο για εμάς τους ενήλικες να κατανοήσουμε τον τρόπο που νιώθουν και σκέφτονται τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είτε γιατί είναι δύσκολο να τους εξηγήσουμε κάποια πράγματα και να μας καταλάβουν είτε γιατί τα ίδια τα παιδιά δεν μπορούν να εκφραστούν και να δείξουν πώς νιώθουν. Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να τα βοηθήσουμε και ένας από αυτούς είναι τα παιχνίδια έκφρασης συναισθημάτων και γλωσσικής ανάπτυξης για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Είτε είμαστε γονείς είτε παιδαγωγοί σε κάποιον παιδικό σταθμό ή νηπαγωγείο, όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί πώς θα εξερευνήσουμε τα συναισθήματα των παιδιών βοηθώντας τα να εκφραστούν.

Δυστυχώς, με τους σημερινούς γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας πολλοί δεν έχουμε χρόνο για να συζητήσουμε, να μιλήσουμε με τα παιδιά για το πώς πέρασαν την ημέρα  τους ή για κάτι που ίσως τα προβληματίζει και τα αγχώνει.

Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, γιατί τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χτίζουν ακόμη το λεξιλόγιό και τη γλωσσική τους ανάπτυξη, καθώς και την κοινωνική  και συναισθηματική τους νοημοσύνη. Όμως, το να μπορούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους είναι πολύ σημαντικό.

Παιχνίδια έκφρασης συναισθημάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι τι είναι αυτό που αρέσει στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Να παίζουν!

Το  παιχνίδι, λοιπόν, είναι το κλειδί. Μέσα από το παιχνίδι και με τη βοήθεια του κατάλληλου παιδαγωγικού υλικού, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να εκφράζονται.

Υπάρχουν εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά παιχνίδια που προορίζονται ακριβώς  για αυτό το σκοπό. Είναι το εκπαιδευτικό υλικό της LEGO Education. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στο σπίτι είτε στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο.

Πώς θα μάθει ένα παιδί να εκφράζεται συναισθηματικά

Ένας  πολύ εύκολος τρόπος για να βοηθήσουμε ένα παιδί να αναπτύξει τη συναισθηματικη του νοημοσύνη είναι να χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι έκρασης συναισθημάτων Build Me Emotions της LEGO Education (για παιδιά 3-5 ετών) που αποτελείται από τουβλάκια LEGO με φατσούλες, που δείχνουν ευχάριστα και δυσάρεστα συναισθήματα. 

Παιχνίδι έκφρασης συναισθημάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Μπορούμε να διαβάσουμε στο παιδί μία ιστορία με συναισθήματα και στη συνέχεια να ζητήσουμε από το παιδί να κατασκευάσει με τα τουβλάκια τους χαρακτήρες της ιστορίας ανάλογα με το πώς νιώθουν.

Επίσης, μπορούμε να το αφήσουμε να φτιάξει μόνο του ένα ανθρωπάκι και να χρησιμοποιήσει μία φατσούλα της προτίμησής του, δείχνοντας κατευθείαν πώς νιώθει το ίδιο.

Έτσι, μέσα από παιχνίδι και συζήτηση, το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει  τα συναισθήματα τα δικά του, αλλά και των άλλων και με αυτόν τον τρόπο το βοηθάμε να αποκτήσει ενσυναίσθηση και να καλλιεργήσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη.  Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί ευκολότερα να επιλύει συγκρούσεις με άλλα παιδιά.

Επιπλέον, κατανοεί ευκολότερα τις εκφράσεις του προσώπου, τα φυσικά χαρακτηριστικά και μπορεί να φτιάξει ανθρωπάκια με διαφορετική στάση σώματος, κατανοοώντας και τι σημαίνει «γλώσσα του σώματος». 

Προστασία ενάντια στο Bullying και έκφραση συναισθημάτων με τα τουβλάκια LEGO

Το πιο σημαντικό από όλα για την κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού είναι ότι καθώς μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματά του, μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και να μην πέφτει θύμα Bullying και εκφοβισμού.

Μέσα από τις κατασκευές με τα τουβλάκια LEGO, όταν βιώνει ένα αρνητικό συναίσθημα και μία κατάσταση που το αγχώνει ή το τρομάζει, μπορούμε να του ζητήσουμε να βρει λύσεις για να βελτιώσει τη συναισθηματική του κατάσταση και να οδηγηθεί σε λύσεις είτε πρόκειται για το ίδιο είτε για κάποιον φίλο του. Με αυτό τον τρόπο, θα μάθει να λέει αυτό που βιώνει και σε περίπτωση Bullying να ζητάει βοήθεια είτε είναι θύμα είτε μάρτυρας τέτοιου περισταστικού.

Πώς θα μάθει το παιδί να μιλάει για ό,τι βιώνει

Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσουμε  ένα παιδί να εκφραστεί είναι χρησιμοποιώντας  το παιχνίδι γλωσσικής ανάπτυξης  Story Tales της LEGO Education (για παιδιά 3-6 ετών).

Παιχνίδι έκφρασης συναισθημάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Mπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να φτιάξει μία δική του ιστορία και να να δημιουργήσει το σκηνικό που φαντάζεται. Με τις κάρτες φόντου που έχει στη διάθεσή του αρχίζει να πλάθει την ιστορία του και έτσι μπορούμε συμμετέχοντας να μάθουμε πώς ήταν η ημέρα του και να του ζητήσουμε να μας αφηγηθεί με λεπτομέρειες την ιστορία του.

Έτσι, μέσα από το παιχνίδι ρόλων μαθαίνει να αφηγείται, να περιγράφει και να αναπτύσσεται γλωσσικά. Καταλαβαίνει ότι κάθε ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος και κατανοεί πώς πρέπει να εκφράζεται σωστά.

Χωρίς να μπούμε, λοιπόν, στη διαδικασία να το ρωτήσουμε ευθέως και να το κάνουμε να αισθανθεί αμήχανα, μέσα από το παιχνίδι το βοηθάμε να μάθει  να εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα, που διαφορετικά θα ήταν πιο δύσκολο να το κάνει και έτσι το κάνουμε να ανοιχτεί και να προάγει την κοινωνικοσυναισθηματική του νοημοσύνη.

Το εκπαιδευτικό υλικό της LEGO Education για την προσχολική ηλικία  μπορείς να το βρεις στο on-line κατάστημα της Eduk8, που είναι επίσημος συνεργάτης της LEGO Education.Αν είσαι γονιός ή παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και σε ενδιαφέρει η χρήση αυτού του υλικού στην τάξη του παιδικού σταθμού ή του νηπιαγωγείου, διάβασε το άρθρο μας για το σεμινάριο επαγγελματικής ανάπτυξης Learning Through Play with LEGO Education Preschool.


Μπορείς επίσης να δεις

Παιδικά βιβλία για τα συναισθήματα