Γηροκομείο και νηπιαγωγείο μαζί!

  10/6/2019  |    προσχολική αγωγή

Ένωσαν γηροκομείο μαζί με νηπιαγωγείο και τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα τόσο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας όσο και για τους ηλικιωμένους.

Πού έγινε;

Ένα πρωτότυπο κοινωνικό πείραμα έγινε στο Σιάτλ των Η.Π.Α. που δίνει χαρά στους ηλικιωμένους αλλά και τα παιδιά. Συγκεκριμένα, στο St. Vincent αποφάσισαν να συστεγάσουν ένα γηροκομείο με ένα νηπιαγωγείο και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Είναι γεγονός πως περίπου το 43% των ηλικιωμένων βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ωστόσο, στο Σιάτλ αποφάσισαν να το αλλάξουν αυτό. Έτσι οι 400 ηλικιωμένοι του γηροκομείου συναναστρέφονται καθημερινά με παιδιά προσχολικής ηλικίας του Intergenerational Learning Center, συνομιλούν και παίζουν μαζί τους.


Στόχος του προγράμματος
 

Στόχος του προγράμματος είναι να μπορέσουν τα μικρά παιδιά να συνηθίσουν την εικόνα μεγαλύτερων ανθρώπων, να συμβιβαστούν με τη διαφορετικότητα, να αποδεχθούν τα άτομα με αναπηρίες και να μη φοβούνται τα ηλικιωμένα άτομα.

γηροκομείο μαζί με νηπιαγωγείο


Ποιά είναι τα οφέλη από αυτή την ένωση;

Τα οφέλη είναι πολλαπλά όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ηλικιωμένους.

Τα παιδιά, νομίζοντας ότι θα μείνουν για πάντα παιδιά, άρχισαν σιγά σιγά να εξοικειώνονται με το γεγονός ότι ο χρόνος περνάει και κάποια στιγμή όλοι αλλάζουν και μπορεί και να μην είναι τόσο δυνατοί όσο στο παρελθόν.

Οι ηλικιωμένοι παρά την προχωρημένη ηλικία τους, δε διστάζουν να παίξουν, να τραγουδήσουν και να χαρούν με τα παιδιά, που θα μπορούσαν να είναι εγγόνια τους.

Η συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγραμμα αύξησε την αυτοεκτίμηση τους και ένιωσαν πως έχουν και πάλι αξία. Τους δόθηκε η ευκαιρία να μεταδώσουν κάποιες από τις γνώσεις τους και η ευκαιρία να υπάρξουν πρότυπα για τους νέους ανθρώπους.

Όλη η πρωτοβουλία έχει γίνει δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Μάλιστα, σύντομα πρόκειται να προβληθεί στα μέσα ενημέρωσης και ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με το όλο εγχείρημα με τίτλο «Present Perfect».
 

 

Πηγή: www.amea-care.gr


Επίσης
 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για θέματα που αφορούν την προσχολική εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.